Geen extra vrije dagen

Jij baalt, je baas blij want kerst én oud en nieuw vallen in weekend

15 oktober 2021 07:18 Aangepast: 15 oktober 2021 14:36
De feestdagen van december vallen ongunstig voor veel werknemers. Beeld © iStock

Alle feestdagen van de kerstvakantie vallen dit jaar in het weekend, zowel de beide kerstdagen als nieuwjaarsdag. Dat is nadelig voor veel werknemers en gunstig voor werkgevers. Voor wie wel werkt met kerst is het helaas niet dubbel feest: je krijgt niet én weekendtoeslag en feestdagcompensatie.

"Dit jaar is het echt beroerd voor de werknemer, maar dat is part of the deal", zegt Edwin Vlek, sectorbestuurder van vakbond FNV Horeca. Op welke dagen in de week kerst en oud en nieuw vallen, is ieder jaar anders. Er zijn jaren bij dat het gunstig uitpakt voor werknemers en jaren dat het ongunstig uitpakt, bedoelt hij.

Nu lopen werknemers die in het weekend vrij zijn drie extra vrije dagen mis en fulltimers die dit jaar vrij willen zijn tussen kerst en oud en nieuw moeten daarvoor maar liefst vijf vrije dagen opnemen. 

Veel vaker kost het je minder dagen: stel dat kerst valt op donderdag en vrijdag, dan heb je daarna nog een weekend en hoef je alleen maandag, dinsdag en woensdag vrij te nemen en dan is het alweer nieuwjaarsdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We boeken nu veel eerder voor de kerstvakantie en wintersport

Uiteindelijk maakt het voor de werkgever niet zoveel uit, zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. "Wat de werknemers dit jaar minder aan vrije tijd krijgen, krijgen ze er volgend jaar weer bij. Als je het niet van jaar tot jaar bekijkt, maar over meerdere jaren dan is het redelijk in evenwicht."

Daarnaast benadrukt hij dat er steeds meer Nederlanders werken met kerst, zoals in supermarkten, pretparken, winkels, horeca. "Gunstig voor de werkgever, ongunstig voor de werknemer, zo zwart-wit is het allang niet meer." 

Doorbetaald, behalve op zaterdag en zondag

In de meeste cao's staat dat in principe niet met kerst en oud en nieuw gewerkt wordt. Werknemers zijn vrij en krijgen de feestdagen doorbetaald als die op een normale werkdag vallen.

Wie wel werkt, krijgt later een vrije dag terug of de extra uren worden uitbetaald. In sommige sectoren, zoals de supermarkten, andere winkels en horeca, komt daar ook nog een feestdagentoeslag bovenop van soms wel 100 procent. Dat de feestdagen dit jaar in een weekend vallen, maakt voor de betaling geen verschil. Een feestdag is een feestdag.

Drie vrije dagen minder

Voor sommige werknemers zal het voelen alsof hen drie extra vrije dagen door de neus zijn geboord. "In dit geval drie extra dagen vrij geven, dat klinkt sympathiek maar wie gaat dat betalen?", reageert de woordvoerder van AWVN. "Dat betekent minder productie. Als werkgevers dan zeggen: goed, je bent vrij maar je krijgt die dag ook geen loon, dan is het verzoek opeens niet relevant meer."

Cashen met kerst

Voor de horeca is eind december niet rustig of normaal, maar juist de drukste tijd van het jaar waarin de meeste handjes nodig zijn. Zeker in de bediening en de keuken, zegt Edwin Vlek van FNV Horeca.

Zzp'ers, waarvan er ook veel in de horeca werken, moeten hun eigen afspraken maken over tarieven. Vlek verwacht dat als zij zich goed weten te verkopen, zij flink kunnen cashen met kerst. "Er is nu personeelsschaarste, rond de feestdagen zal er nog meer vraag zijn."

De vakbondsman verwacht zelfs dat het personeelstekort pijn kan gaan doen rond de feestdagen. "Sommige restaurants moeten misschien een versimpeld menu serveren."

Tegelijkertijd willen de echte horecatijgers altijd graag werken met kerst, weet Vlek uit ervaring. Niet alleen vanwege de goeie fooi: "Het is keihard knallen en een feestje vieren als de gasten de deur uit zijn. Ondernemers die ervoor zorgen dat kerst ook een feest is voor hun medewerkers, met lekker eten tussendoor en gezelligheid na afloop, krijgen makkelijker hun rooster rond."

Bekijk ook: Groot tekort aan kerstkalkoenen door Brexit

Door de brexit heeft de Britse pluimveesector te weinig personeel om alle kalkoenen te verwerken. Als ze niet snel aan meer mensen komen, zullen de kalkoenboeren hun dieren moeten vernietigen en komt het traditionele Britse kerstdiner in gevaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore