KPMG-onderzoek

Kritisch rapport: kabinet maakte veel fouten bij corona-aanpak

14 oktober 2021 10:13 Aangepast: 14 oktober 2021 11:48
Mark Rutte en Hugo de Jonge voor aanvang van een persconferentie Beeld © Robin Utrecht

Het kabinet had de coronacrisis het afgelopen anderhalf jaar heel anders moeten aanpakken. Het ging op meerdere vlakken fout, zoals op het gebied van communicatie, het samenwerken met sectororganisaties en het uitvoeren van de vaccinatiestrategie.

Dat concluderen onderzoekers van adviesbureau KPMG. "Het deels afwijken van de opgestelde vaccinatiestrategie door de Gezondheidsraad heeft mogelijk geleid tot gezondheidsschade en onnodig lange extra druk op ziekenhuizen", schrijven ze in een rapport.

Zorgvuldigheid en snelheid

Ook wijst KPMG erop dat Nederlanders meerdere keren bij de aanpak van de crisis te horen kregen dat 'zorgvuldigheid boven snelheid' ging. 

"Bijvoorbeeld bij de voorbereiding van de vaccinatiecampagne. Dat snelheid als zodanig in werkelijkheid juist een onderdeel is van zorgvuldigheid werd daarmee genegeerd en daarmee werd een schijntegenstelling gecreëerd", aldus het onderzoeksbureau.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wat kan er nog versoepeld worden? De coronapas staat in ieder geval niet bovenaan

Moeizame samenwerking

KPMG merkt ook op dat de samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, GGD GHOR Nederland en GGD’en, moeizaam verliep.

"Het meest in het oog springende voorbeeld betreft de lange wachttijden voor de teststraten in het najaar van 2020. Volksgezondheid en RIVM stelden het nieuwe testbeleid op, informeerden de GGD'en relatief laat en ook de inkoop van testcapaciteit door Volksgezondheid was te laag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Steeds meer mensen met corona: wat zegt dat en wat zijn de gevolgen?

Buurlanden

Ook de samenwerking met buurlanden om het coronavirus onder controle te houden ging vaak niet goed.

"Nederland zou baat hebben gehad bij het internationaal coördineren van maatregelen. Toen Nederland koos voor een lockdown, konden mensen alsnog naar terrasjes in België en Duitsland. Wanneer Nederland het virus onder controle had, kwamen inwoners van buurlanden juist naar Nederland", staat in het rapport.

Bekijk ook - Sanne kreeg corona op festival: 'Kabinet moet fouten erkennen'

Veel jongeren waren eerder dit jaar blij dat ze eindelijk weer eens naar een festival mochten, maar ze hielden daar toch een nare nasmaak aan over. Want sommige festivals bleken een enorme brandhaard te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore