Misleiding tegengaan

Kabinet wil verbod op neprecensies op internet

14 oktober 2021 06:29 Aangepast: 14 oktober 2021 08:30
Archieffoto Beeld © iStock

Het kabinet wil een verbod op neprecensies op internet. Het plaatsen - of laten plaatsen ervan - is dan niet langer toegestaan. En dat is hard nodig, want beoordelingen van anderen zijn belangrijk bij beslissingen over onlineaankopen.

We checken online vaak wat anderen ervan vinden, en daarom is het nodig om misleidende of nepreviews aan banden te leggen, staat in een wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Duidelijkheid vereist

Voor onlineverkopers die het niet zo nauw nemen met de waarheid, worden de regels veel strenger. Zo mag een bedrijf geen valse beoordelingen meer plaatsen of laten plaatsen. Dat betekent ook dat je niet een legertje klikkers in mag huren om likes te verzamelen.

Ook wordt het verboden om goede klantbeoordelingen uit te lichten als een verkoper niet heeft gecheckt of de klant in kwestie het product wel echt heeft gebruikt.

Bovendien wordt het ook verboden om de beoordelingen misleidend voor te stellen, door bijvoorbeeld de negatieve recensies te verwijderen en de positieve beoordelingen te laten staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Anonieme neprecensies op internet, 'je wordt gewoon kapotgemaakt'

Het wetsvoorstel is gebaseerd op Europese regels, en dus geldt het verbod straks ook over de grens. De regels moeten, als het wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer komt, volgend voorjaar ingaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

"Ik heb nog nooit zó lekker gegeten!" Zo herken je een neprecensie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore