Ga naar de inhoud
Najaarsstijging

Nederland was even oranje, maar begint weer rood te kleuren op Europese kaart

Publiek bij ADE in Amsterdam Beeld © ANP

De afgelopen weken ging het goed met Nederland op de Europese coronakaart, doordat het aantal positieve tests week na week daalde. Maar daaraan is nu een eind gekomen. Het waarschuwingsniveau is omhoog gegaan.

Limburg is als eerste provincie weer van oranje naar rood gegaan. Rood is het op een na hoogste niveau dat er is. Utrecht is nog maar een paar gevallen verwijderd van die grens. En als meer dan 4 procent van alle tests positief is, gaat de rest van het land ook naar rood.

Najaarsstijging

In september was het hele land rood, sinds vorige week werd het hele land oranje. Er waren zelfs vooruitzichten dat de eerste provincies groen konden worden, de laagste waarschuwingskleur. Dat is van de baan door de 'najaarsstijging'.

Limburg is momenteel nog de grootste brandhaard. In de afgelopen twee kalenderweken zijn ongeveer 2250 inwoners van de provincie positief getest. Dat komt neer op 201 gevallen op elke 100.000 mensen.

Nederland
Lees meer
Nederland kleurt oranje op coronakaart, Limburg grootste brandhaard

Overijssel snelste stijger

De provincie Utrecht telde 2635 positieve tests, omgerekend 199,7 per 100.000 mensen. Dat is nog net onder de grens tussen oranje en rood. Als er nog vier nieuwe gevallen bij waren gekomen, zou Utrecht ook rood worden.

Overijssel is de snelste stijger. Daar zijn in de afgelopen twee weken meer dan 1950 mensen positief getest, bijna 38 procent meer dan bij de coronakaart van vorige week. In Gelderland steeg het aantal positieve tests met 35 procent en in Drenthe met 30 procent.

Wat
Lees meer
Wat kan er nog versoepeld worden? De coronapas staat in ieder geval niet bovenaan

Vier kleuren

De gezondheidsdienst ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken.

De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Steeds
Lees meer
Steeds meer mensen met corona: wat zegt dat en wat zijn de gevolgen?

Andere landen

In andere landen blijft het beeld hetzelfde: in Spanje, Frankrijk en Italië verbetert de situatie en in Midden-Europa neemt het aantal positieve tests toe. Zo is heel Roemenië nu donkerrood, het hoogst mogelijke niveau. Slovenië blijft op dat niveau staan en ook grote delen van Slowakije zijn nu donkerrood. Meer dan de helft van Hongarije is rood, Tsjechië gaat van grotendeels groen naar helemaal oranje.

Duitsland blijft vrijwel helemaal rood. Vlaanderen blijft oranje en Wallonië blijft rood. Finland en Luxemburg gaan in één week van helemaal oranje naar helemaal rood.