Ga naar de inhoud
Strafrechtelijk onderzoek

Doodgevonden wolf bij Stroe blijkt te zijn doodgeschoten

Een wolf op de Noord-Veluwe. Beeld © BIJ12

De dode wolf die twee weken geleden werd gevonden bij het Gelderse Stroe, blijkt te zijn doodgeschoten. Dat laat de provincie Gelderland weten.

De wolf is een beschermde diersoort en het doden is dus strafbaar. De provincie geeft daarom ook verder geen details, omdat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de dood. 

Paar

Ook is nu duidelijk om welke wolf het gaat. Het blijkt het mannetje te zijn dat leefde op de Zuidwest-Veluwe en een paar vormde met de wolvin die eerder dit jaar werd doodgereden bij Ede.  

Wolf
Lees ook:
Wolf gespot in Friesland, boeren willen groot hek om provincie

In Gelderland leven tussen de 15 en 20 wolven. Zij hebben hun leefgebieden op de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe. Buiten Gelderland is er nog een leefgebied voor wolven op de grens van Brabant en Limburg.

Vijf dode wolven

In Nederland zijn tot nu toe naast de doodgeschoten wolf van Stroe vijf andere dode wolven gevonden. De andere dieren zijn bij een aanrijding om het leven gekomen. In Duitsland werd begin deze maand alarm geslagen, omdat daar al zeker elf wolven illegaal zouden zijn doodgeschoten. 

Sommige boeren en schapenhouders zijn niet blij met de terugkeer van de wolf in de Nederlandse natuur omdat ze schapen en ander vee kunnen aanvallen en doden. Schapenhouder Heidi liet vorige week aan RTL Nieuws zien welke maatregelen zij genomen heeft:

Charlie en Joy moeten schapen beschermen tegen wolven

02:06
Nu de wolf steeds vaker voorkomt in Nederland, zoeken boeren naar nieuwe manieren om hun dieren te beschermen. Een van de oplossingen: de kuddebeschermingshond.