Zoek het op

Huis onder de 250.000 euro? In deze gemeenten heb je de grootste kans

13 oktober 2021 16:29 Aangepast: 13 oktober 2021 17:49
Beeld © RTL Nieuws

Met de stijgende huizenprijzen wordt het steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. Op dit moment heeft slechts 13 procent van het totale woningaanbod een vraagprijs onder de 250.000 euro. Waar heb je de meeste kans om een woning onder de 250.000 euro te vinden? Check het hier.

De huizenprijzen in Nederland rijzen de pan uit. In het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar 419.000 euro, bleek vorige week. Een bedrag dat voor veel mensen niet op te hoesten is.

Schaars

En het aantal betaalbare woningen is schaars: slechts 13 procent van de in totaal 15.538 woningen die te koop staan bij makelaars die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), hebben een vraagprijs onder de 250.000 euro. Dat blijkt uit een analyse door NVM van cijfers begin oktober.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huizen onbetaalbaar? Hier woon je 'luxe' voor een prikkie

In totaal gaat het om bijna 2000 woningen. RTL Nieuws heeft gekeken in welke gemeenten in Nederland relatief gezien de meeste woningen te koop zijn onder de 250.000 euro. Wat opvalt is:

  • In het Groningse Pekela staan relatief gezien de meeste huizen met een vraagprijs onder de 250.000 euro te koop. Het gaat om 7 van de 9 huizen die in de gemeente te koop staan (78 procent).
  • Ook in Heerlen, Almelo, Veendam en Den Helder vind je relatief veel woningen onder de 250.000 euro.
  • In ruim een kwart van de gemeenten (94 in totaal) staat geen enkele woning te koop onder de 250.000 euro.

In welke gemeenten staan relatief de meeste woningen onder de 250.000 euro te koop? Check het hier:

'Het is een vanaf-prijs'

Een van de huizen met een vraagprijs onder de 250.000 euro staat te koop op de H. Hindersstraat in Oude Pekela. Het gaat om een half-vrijstaand 'karakteristiek woonhuis' met garage en tuin, aan het water.

Het huis in Oude Pekela. Het huis in Oude Pekela.

Er is veel interesse voor de woning, zegt makelaar Henk Schiphuis. Sterker nog: "De woning is zo goed als verkocht. De huidige eigenaren waren zelf nog op zoek naar een andere woning, waardoor het even te koop heeft gestaan, maar inmiddels is de verkoop bijna rond."

Normaal gesproken staan huizen in de regio maximaal twee weken te koop. Over het feit dat er veel huizen met een lagere vraagprijs te koop staan in Pekela zegt Schiphuis. "Je moet er rekening mee houden dat zo'n vraagprijs eigenlijk meer een vanafprijs is. Ook hier wordt gemiddeld 10 tot 15 procent overboden, met uitschieters van 20 tot 30 procent."

Kijkdagen vol

Ook in Den Helder staan 18 huizen te koop met een vraagprijs onder de 250.000 euro. Eén ervan is een 'fijne tussenwoning met drie slaapkamers en een diepe, zonnige achtertuin' aan de Begoniastraat. De vraagprijs is 169.000 euro.

Er is veel interesse, zegt de makelaar. "De woning staat sinds vorige week te koop en inmiddels zijn de kijkdagen al helemaal gevuld. Juist door die lagere prijzen is er heel veel animo voor dit soort woningen." En ook in Den Helder wordt flink overboden, zegt de makelaar. "Zeker op woningen als deze."

De woning in Den Helder De woning in Den Helder

Woningkrapte ook in dorpen

De krapte op de woningmarkt zorgt voor ongekend hoge prijzen en heel veel mensen die maar geen geschikt, betaalbaar huis kunnen vinden. En het is inmiddels niet alleen maar een probleem in de grote steden.

Ook in veel kleine dorpen zit de woningmarkt volledig op slot, zoals in Lettele bij Deventer. Bekijk hier de video: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore