Ga naar de inhoud
30 tot 60 dagen

Voorarrest terreurverdachten Eindhoven opnieuw verlengd

De antiterreureenheid van de politie bij een andere actie Beeld © ANP

Het voorarrest van de negen mannen die eind september werden aangehouden in Eindhoven op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf is verlengd. Zeven verdachten moeten 60 dagen langer vastzitten, twee verdachten 30 dagen.

De raadkamer van de Rotterdamse rechtbank behandelde gisteren het verzoek van het Openbaar Ministerie om de verdachten - van 18 tot 31 jaar oud - langer vast te houden. Vandaag besliste de raadkamer inderdaad om het voorarrest te verlengen.

Rol niet duidelijk

Dat twee verdachten korter vastgehouden worden, heeft te maken met hun rol, vertelt de persrechter van de rechtbank in Rotterdam. "Bij die twee verdachten is niet helemaal duidelijk wat hun rol is geweest. Er is enige aanleiding om te veronderstellen dat hun betrokkenheid wat kleiner is."

Bovendien is een van de verdachten erg jong, zegt hij. "Hij was minderjarig in de periode dat een deel van de feiten zich speelden."

Negen
Lees ook:
Negen terreurverdachten Eindhoven blijven vastzitten

De mannen zouden volgens het Openbaar Ministerie sympathiseren met het gedachtegoed van terreurorganisatie IS. Ze worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf en deelname aan een terroristische organisatie.

Een aantal van de verdachten sprak tijdens een filmavondje over het doden of het ontvoeren van politici Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet.  

Strafbare uitlatingen

"Die uitlatingen kunnen strafbaar zijn, als je dat doet om die mensen daarmee te bedreigen", zegt de persrechter. "Als je in besloten kring zegt 'ik ga Rutte doodschieten', is dat an sich niet strafbaar. Dus dan moet je dat in een ruimere context gaan bekijken. In relatie bijvoorbeeld tot jihadistische video’s, literatuur en uitlatingen. Dan is de vraag: hoe serieus moet je dat nemen? Dat gaat de discussie worden in deze zaak.”

De verdachten zitten sinds donderdag 23 september vast. Het onderzoek staat onder leiding van het landelijk parket van het OM en begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Negen
Lees ook:
Negen mannen die trainden voor terreuraanslag aangehouden in Eindhoven