Herfstweer

Herfstvakantie gaat gepaard met echt herfstweer: 'Het wordt onstuimiger'

13 oktober 2021 11:01 Aangepast: 13 oktober 2021 11:08
Tijdens een mooie herfstdag is een wandeling populair.

Volgende week hebben het midden en zuiden van het land herfstvakantie en dan krijgen we herfstweer zoals we dat kennen uit de boekjes. "Na relatief rustige herfstdagen wordt het volgende week een stuk onstuimiger", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.

Tot nu toe hebben we te maken met een relatief zachte herfst, zegt Middendorp. "De komende dagen blijft de temperatuur met zo’n 14 graden vrij gemiddeld voor de tijd van het jaar. Het blijft tot het weekend overwegend droog en relatief zacht. De zon zullen we alleen helaas niet veel zien."

Onstuimiger

Na het weekend slaat het weer om en krijgen we het échte herfstweer uit de boekjes, zegt Middendorp. "Het wordt onstuimiger." Herfstwandelingen zullen gepaard gaan met hardere wind en meer regen, maar koud is het zeker niet.

"Grote herfststormen verwacht ik nog niet, maar er is volgende week wel grotere kans op meer wind en regen. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en er komen flinke lagedrukgebieden onze kant op", zegt Middendorp.

Bekijk ook: dit is waarom het aan de kust zo veel regent in de herfst

Bekijk ook: dit is waarom het aan de kust zo veel regent in de herfst

Kwik loopt op

De temperatuur loopt volgende week nog wat verder op. Het kwik ligt overdag vaak boven de 15 graden.

Of we een strenge winter krijgen, is volgens Middendorp nu nog niet te zeggen. "Ik durf mijn vingers daar nog niet aan te branden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo maak je je huis in 3 stappen herfstklaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore