Brandbrief aan Tweede Kamer

Advocaten die slachtoffers toeslagenaffaire helpen: 'Talloze problemen en hindernissen'

13 oktober 2021 04:58 Aangepast: 13 oktober 2021 05:53
Gedupeerden van de toeslagenaffaire protesteerden eerder dit jaar op de Dam. Beeld © ANP

Advocaten die slachtoffers van de toeslagenaffaire bijstaan lopen tegen 'talloze problemen en hindernissen' aan. Om het dossier van cliënten in te zien moeten ze soms 24 maanden wachten en dan nog wordt informatie gecensureerd aangeleverd. Ook het bepalen van het schadebedrag is 'nattevingerwerk'.

Dat schrijft een handvol advocaten namens zo'n 220 collega's in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Gisteren werd er door politici gedebatteerd over de trage afhandeling van de toeslagenaffaire.

Toegang tot dossiers

De advocaten stellen dat ze in de eerste plaats volledige toegang tot de dossiers van hun cliënten nodig hebben om ze bij te kunnen staan. Verder willen de advocaten dat er een team bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHG) van de Belastingdienst komt die hen bij vragen direct te woord staat.

"Normaal is er een nummer waar wij als professionals terechtkunnen en dan word je gelijk geholpen. Nu moeten wij de gewone servicelijn bellen. Die mensen kunnen de gedupeerden zelf al niet helpen", zegt advocate Khadija Bozia, die met het idee voor de brandbrief kwam.

Snel handelen

De mensen in dat team moeten de bevoegdheid hebben binnen 24 uur een dossier in te zien en te kunnen 'escaleren', zodat er snel gehandeld kan worden. "Bijvoorbeeld bij een dreiging van uithuisplaatsing van een kind", legt Bozia uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer worstelt met toeslagenaffaire: hoe moet het verder?

Schade vaststellen

Verder moet het kabinet budget vrijmaken om hulp van schade-experts in te roepen. Voor de advocaten die de gedupeerden bijstaan is het 'nattevingerwerk' om de hoogte van het 'immateriële schadebedrag' te bepalen.

"Bijvoorbeeld de hoogte van psychische schade: door een echtscheiding, discriminatie, ontslag, door op een zwarte lijst te komen, getreiterd te zijn door de Belastingdienst. Hoe koppel je daar een geldbedrag aan vast?", vraagt Bozia zich namens haar collega's af.

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) deelt de zorgen en werkt met de advocaten samen aan een voorstel tot een sneller werkproces. "Zo spoedig als mogelijk" wil de NOvA 'een verbetervoorstel aanbieden' aan demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ombudsman: trage afhandeling compensatie toeslagenaffaire 'ongelooflijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore