Niet alleen turnen

Kamermeerderheid wil onderzoek naar misstanden in andere sporten

12 oktober 2021 23:13
archieffoto Beeld © iStock

Een Kamermeerderheid wil dat misstanden in de sportwereld breder worden onderzocht dan alleen in de turnsport. Het kabinet moet een onderzoek naar misstanden instellen, vinden D66, VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, SP, ChristenUnie en BIJ1.

Ook willen de partijen dat het Centrum voor Veilige Sport 'volledig onafhankelijk' wordt van sportfederatie NOC*NSF.

Een rapport over lichamelijk, psychisch en emotioneel geweld in de turnwereld zorgde dit voorjaar voor veel rumoer. Onlangs werd bekend dat slachtoffers een tegemoetkoming van 5000 euro kunnen krijgen. Recent kwamen ook signalen uit de danswereld naar buiten, onder anderen door klokkenluider Kim Koumans. Daarop stelden verschillende partijen voor ook de danswereld te onderzoeken, meldde het AD vorige week.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geen seks, geen solo': proces tegen Belgische theatermaker Jan Fabre van start

Volgens D66-Kamerlid Jeanet van der Laan is het 'echt belangrijk' om breder naar misstanden in de sport te kijken. Daarnaast wil zij dat het Centrum voor Veilige Sport op meer afstand van de bond komt te staan. Nu is het Centrum voor Veilige Sport nog onderdeel van NOC*NSF, maar de schrijvers van het turnrapport adviseren een 'harde knip' tussen de twee instanties.

Sporters voelen nu vaak schroom om aan de bel te trekken, omdat veel mensen in de topsport elkaar kennen. Die connecties en angst voor reputatieschade zorgen voor een drempel, ziet Van der Laan. "Die wil ik zoveel mogelijk weghalen, misstanden moeten aan het licht kunnen komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adviescommissie: oud-topturnsters moeten 5000 euro krijgen als erkenning leed

Morgen praat de Kamer over het turnrapport met staatssecretaris Paul Blokhuis. Ook de onthullingen over de danswereld zullen aan bod komen. Van der Laan hoopt dat Blokhuis grensoverschrijdend gedrag in andere sporten laat onderzoeken. Zo'n toezegging zou haar voorstel overbodig maken, anders dient ze de motie alsnog in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore