'Grote mate van onzekerheid'

OMT: niet versoepelen, en maak herstelbewijs coronabesmetting jaar geldig

12 oktober 2021 20:19 Aangepast: 13 oktober 2021 06:53
Het wordt steeds drukker in de binnensteden. Beeld © ANP

Verleng de geldigheidsduur van een coronaherstelbewijs van een half jaar naar een jaar, gebruik serologische tests niet voor het coronatoegangsbewijs en versoepel niet verder. Dat adviseert het Outbreak Managment Team (OMT) het kabinet.

In datzelfde advies staat ook dat de prognoses voor hoe corona zich in de herfst- en wintermaanden ontwikkelt, slechter zijn dan eerder gemodelleerd. Volgens het OMT is er 'een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten is'.

Kantelpunt

Het OMT spreekt van 'een kantelpunt in de epidemiologische situatie' nadat twee weken geleden de laatste versoepelingen zijn ingegaan. Als er niet verder wordt versoepeld en het aantal contacten hetzelfde blijft, komen er mogelijk tot 400 mensen op de intensive care terecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer mensen met corona: wat zegt dat en wat zijn de gevolgen?

Wanneer het aantal contacten met 20 procent toeneemt, kan de bezetting op de ic oplopen tot maximaal 800. Volgens de officiële cijfers liggen er momenteel 138 mensen met corona op de ic.

Antistoffentest

Het OMT adviseert ook tegen de serologische test voor het krijgen van een coronatoegangsbewijs. De test toont antistoffen aan in het bloed tegen het coronavirus. Zo weet je of je het virus hebt gehad.

Voorstanders vinden dat de test een goede manier is om mensen te testen voor het coronatoegangsbewijs. Maar daar denkt het OMT anders over: dat vindt de test niet bruikbaar voor het coronatoegangsbewijs, omdat het tijdstip van de infectie niet is vast te stellen. Daardoor is het volgens hen niet mogelijk een termijn aan het toegangsbewijs te koppelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verwachte najaarsstijging van corona ingezet: toename besmettingen met 48 procent

Het OMT adviseert dus op dit moment niet te versoepelen, zoals het uitbreiden van de zogenoemde 75 procent-regelnorm. Die geldt voor horecalocaties en evenementen waar bezoekers geen vaste zitplaats hebben: die locaties mogen maximaal 75 procent van de reguliere capaciteit gebruiken.

Over een aantal weken wordt de prognose volgens het OMT nauwkeuriger en kunnen de risico's van eventuele versoepelingen beter worden omschreven. Op 29 oktober heeft het OMT weer een bijeenkomst, waaruit een nieuw advies volgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronabrandhaard in Staphorst, check hoe het zit in jouw gemeente

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore