Eerste zwemles

Werkstraf geëist tegen zweminstructeurs na verdrinking Adonay (11)

12 oktober 2021 19:25 Aangepast: 12 oktober 2021 19:52
Adonay en zijn moeder. Beeld © Privéfoto

Tegen de twee zweminstructeurs die worden vervolgd voor dood door schuld van de 11-jarige Adonay, heeft het OM taakstraffen tot 240 uur geëist. De jongen verdronk begin februari vorig jaar tijdens zijn eerste zwemles in het Friese Lemmer.

Volgens het OM is het tweetal schuldig aan de dood van de 11-jarige Adonay jongen. De zweminstructeurs hebben niet goed opgelet en zijn hem uit het oog verloren, aldus het OM. "Wrang, onbegrijpelijk, intens verdrietig", zo zei de officier van justitie bij de onderbouwing van zijn strafeis. "Niemand merkt het op als hij onder water verdwijnt en niet meer boven komt."

Kennismakingsles

De zweminstructeurs zijn een 54-jarige man uit Emmeloord en een 61-jarige vrouw uit Koudum. Ze staan allebei bekend als ervaren instructeurs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adonay (11) kwam om bij eerste zwemles: 'Had niet mogen gebeuren'

Adonay kwam uit Eritrea en was nog maar een paar maanden in Nederland. Hij ging pas een week in Nederland naar school en deed mee aan een eerste kennismakingsles in het ondiepe deel van het instructiebad, dat met een drijflijn was afgescheiden van het diepe gedeelte.

De kinderen mochten niet voorbij de drijflijn komen. De jongen is vermoedelijk al in het begin van de les onder water verdwenen. Volgens het OM heeft het 'aan voortdurend toezicht van begin af aan ontbroken'. De instructeurs hadden het aantal deelnemers niet geteld.

'Steken laten vallen'

Pas toen de kinderen na de les gingen douchen, werd opgemerkt dat de jongen er niet bij was. Hij werd vervolgens gevonden op de bodem van het diepe gedeelte van het zwembad. Reanimatie mocht niet meer baten.

Het zwembad waar de elfjarige jongen is verdronken. Het zwembad waar de elfjarige jongen is verdronken.

Volgens het OM hebben de zweminstructeurs flink wat steken laten vallen. Ze hadden de les niet voorbereid en geen afspraken gemaakt over het houden van toezicht. Ook met aanwezige leerkrachten waren geen afspraken gemaakt. Dat ze niet geregeld het aantal kinderen hebben geteld, vindt het OM zeer nalatig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore