Ga naar de inhoud
5 maanden celstraf

Kaag in rechtbank tegenover bedreiger: 'Bang dat er iets met gezin gebeurt'

D66-leider Sigrid Kaag was aanwezig bij de rechtszaak tegen haar bedreiger.

D66-leider Sigrid Kaag maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van haar gezin na de doodsbedreiging door een 43-jarige man. Vandaag werd ze in de rechtbank in Den Haag met hem geconfronteerd. "Hoe veilig ben ik nog?" zei ze. "En hoe veilig zijn mijn man en kinderen?"

"Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren", schreef de man 30 september op Facebook.

Ook De Jonge bedreigd

Dat deed hij onder de profielnaam X in de openbare Facebookgroep van D66 in Noord-Brabant. Twee weken daarvoor had hij demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bedreigd, ook via Facebook.

De rechter neemt hem de doodsbedreigingen zeer kwalijk. De man kreeg een straf van 5 maanden cel, waarvan 2 voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest. Zijn telefoon is verbeurd verklaard. 

'Wat bezielt zo iemand?'

Het gaat om een Nederlander die in Spanje woont. Hij werd in het weekend van 2 oktober aangehouden tijdens een bezoek aan Nederland. Kaag zei 'ontredderd' te zijn toen ze de tekst te zien kreeg. "Wat bezielt zo iemand?" Hier haar hele verklaring:

Kaag over bedreiging: 'Ik ben bang om de post te openen'

05:10

Aan De Jonge schreef de man: "Vanaf morgen kunt u gerust elke seconde om u heen kijken. Ik betaal de eerste, tweede en ook de laatste kogel voor u! Ik zal er alles aan doen om dit Om dit Duits gedrag te stoppen. Heel Nederland knikt maar ja. Vanaf nu ben ik gestopt met knikken en onderneem ik actie!"

'Bizarre uitingen'

De Jonge was niet bij de rechtszaak aanwezig. Hij zei eerder vandaag dat hij 'altijd aangifte doet van bedreigingen', maar dat hij niet naar rechtszaken van bedreigers gaat. Hij wil de bedreigers geen extra aandacht geven. "Je wil ook geen podium geven aan de dat soort bizarre uitingen, die alles behalve een podium verdienen."

Kaag
Lees ook:
Kaag reageert op online haat: 'Vrouwen en meisjes, laat je niet klein maken'

Kaag zei zich door dit soort bedreigingen in Nederland soms angstiger te voelen dan tijdens haar jarenlange werk in het Midden-Oosten. Daar had ze een eigen beveiligingsteam. "Nu ben ik bang voor dreigbrieven. Ik ben bang om de post open te maken. De zorgen zitten ook echt bij mijn dierbaren. Mijn kinderen zijn bang om naar huis te komen door de baan van hun moeder. Ik ben bang om de honden uit te laten."

Moord op Els Borst

Ze memoreerde dat enkele jaren geleden voormalig D66-leider Els Borst werd vermoord vanwege haar ideeën. Kaag verzet zich tegen alle bedreigingen in de samenleving, ook van andere politici zoals Geert Wilders, maar ook van mensen in de zorg. "Ik wil een grens stellen."

Ze zei er iets aan te willen doen. "Hier ligt ook een maatschappelijke opdracht. Daarom maak ik gebruik van mijn spreekrecht." Kaag eindigde met: "Wie zaait zal oogsten, maar laten we het goede oogsten."

Oprechte excuses

De man zei zich ernstig te schamen voor de teksten die hij schreef. Bij zijn laatste woord bood hij zijn 'oprechte excuses aan' aan Kaag. Het Openbaar Ministerie had vier maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen hem geëist.

Toename meldingen bedreigde politici

Het Team Bedreigde Politici houdt cijfers bij van bedreigingen van onder meer ministers en staatssecretarissen, maar ook van bijvoorbeeld de voorzitter van de Raad van State en de Nationale Ombudsman.

2015: 200 meldingen

2016: 239 meldingen

2017: 331 meldingen

2018: 620 meldingen

2019: 393 meldingen

2020 tot en met 13 november: 497 meldingen

Politici
Lees ook:
Politici vaker en ernstiger bedreigd, zelfs door kinderen onder de 12 jaar