Coronamaatregelen

De Jonge: oudste ouderen krijgen boostershot coronavaccin aangeboden

12 oktober 2021 13:58 Aangepast: 12 oktober 2021 14:04
Beeld © ANP

Binnenkort kunnen de oudste ouderen een derde prik - een boostershot - krijgen van het coronavaccin. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge bekendgemaakt.

Hoe groot de groep is en wanneer de eerste prikken worden uitgedeeld, moet formeel nog besloten worden. De Jonge zei wel dat het 'bij de oudste ouderen het meeste van belang is'.

Eerste week november

Tot nu toe kregen mensen één dosis van het Janssen-vaccin of twee van een van de andere middelen. Mensen met een immuunziekte konden een derde dosis van het vaccin krijgen omdat die aan twee prikken niet genoeg hadden, maar dat is niet hetzelfde als een boosterprik. Een booster is bedoeld om afgenomen bescherming weer op het oorspronkelijke niveau te brengen.

De Jonge zei dat er aan het einde van de eerste week van november een besluit wordt genomen wanneer de boostercampagne begint. Na een advies van de Gezondheidsraad wordt besloten om welke groep het precies gaat. Samen met het RIVM en de GGD wordt dan gekeken per wanneer er kan worden begonnen met prikken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pfizer goedgekeurd voor boosterprik, Moderna alleen voor kwetsbaren

De Jonge onderstreepte dat de bescherming ook voor het boostervaccin behoorlijk goed is. "Je moet dit zien als een soort oppepper van het immuunsysteem."

Iets beter beschermen

De minister benadrukte dat het doel is om het virus buiten de deur te houden bij bijvoorbeeld verzorgingshuizen. "Je wil mensen helpen door hen nog iets beter te beschermen. Dat zie je ook gebeuren in het buitenland."

Een derde prik is voorlopig niet noodzakelijk voor een coronatoegangsbewijs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore