Reis door Europa

Grote drukte op website voor gratis treinkaarten jongeren

12 oktober 2021 13:17 Aangepast: 12 oktober 2021 14:34
Illustratief beeld op het station in Brussel. Beeld © ANP

Als warme broodjes gaan ze over de toonbank: de gratis treinkaarten die de Europese Unie beschikbaar stelt voor jongeren. Om 12 uur wilden dusdanig veel mensen een kaartje scoren, dat de website het niet meer aankon, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

60.000 jongeren mogen volgend jaar gratis met de trein door Europa reizen. De inschrijving voor de zogeheten DiscoverEU-actie van de Europese Unie begon om 12 uur en duurt twee weken. Je kunt eraan meedoen als je EU-burger bent én tussen 1 juli 2001 en 1 januari 2004 bent geboren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU geeft jongeren cadeautje: gratis met de trein door heel Europa

Om mee te doen, moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. "Deelnemers moeten vijf meerkeuzevragen invullen over de Europese Unie en specifiek over de EU-initiatieven voor jongeren beantwoorden. Daarnaast is er een schiftingsvraag."

De aanvragen worden gerangschikt op basis van nationaliteit en op basis van antwoorden op de quiz en de aanvullende vraag, zegt de woordvoerder. Zijn er - met het oog op het aantal beschikbare kaarten - te veel mensen die gelijk gerangschikt zijn, dan geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. 

Zoekterm 'gratis trein'

Dusdanig veel jongeren waagden zich daar dus vandaag aan, dat de site vastliep. Inmiddels is hij weer beschikbaar. Ook in Nederland was er veel belangstelling. Op Google piekten om 12 uur zoektermen als 'gratis trein' en 'gratis trein Europa'

Hoor je bij de gelukkigen, dan kun je vanaf maart volgend jaar tot maximaal dertig dagen lang met de gratis treinpas je 'horizon verbreden en andere Europeanen ontmoeten', meldt de Europese Unie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meaghan reist Europa rond met gratis treinticket van EU: 'Anders was ik hier nooit gekomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore