Ga naar de inhoud
Olympisch test-evenement

Welkom in China (maar niet heus): 'Je kunt ook te veel maatregelen nemen'

Kimberley Bos, tijdens één van haar eerste kennismakingen met de baan waar het in februari moet gebeuren. Beeld © EIGEN FOTO

Het leek wel een scène uit Crime Scene Investigation waar topsporter Kimberley Bos in was beland. Net als alle andere deelnemers aan een olympisch test-evenement in China werd zij op het uitgestorven vliegveld van Beijing opgewacht door een ontvangstcomité bestaande uit mensen gehuld in beschermende kleding. "We gingen onder politiebegeleiding naar ons hotel."

De Winterspelen zijn pas over vier maanden, maar China heeft deze maand alvast de deuren geopend voor olympiërs die ter plaatse willen trainen. Voor Bos (28), die hoopt mee te doen op het onderdeel skeleton, is dat bittere noodzaak. 

Deur op een kier

Wil ze in februari kans maken op een medaille, dan zal ze op z'n minst de baan moeten leren kennen. En dat China de deuren opent, is misschien wat te sterk uitgedrukt. China heeft de deur op een kier gezet en de olympiërs moeten zich er maar doorheen wurmen.

Zo waren alle 2000 internationale deelnemers aan de proef aangewezen op door China geregelde chartervluchten die vertrokken vanuit het Duitse Frankfurt. Alleen de deelnemers uit Japan en Korea mochten rechtstreeks naar China.

Verder waren alle medewerkers op en rond de vlucht van top tot teen gekleed in witte pakken, die Bos nog het meest deden denken aan de beschermende kleding die rechercheurs dragen op een plaats-delict. In deze video vertelt Bos over die ervaring:

Gezellig is anders, skeletonster Bos proeft alvast olympische sfeer

01:49

"De kring van mensen om ons heen is zo klein mogelijk gemaakt. Al het personeel – van de incheckbalie in Frankfurt tot ver na aankomst in China – houdt minstens twee meter afstand. Dichterbij komen ze echt niet", zegt Bos.

Overal camera's

"De regels worden hier heel serieus genomen. Op het vliegveld werden we verdeeld over acht bussen. Die werden verzegeld met een gigantische sticker en daarna werden we onder politiebegeleiding naar ons hotel gebracht."

In dat hele proces werden ze herhaaldelijk getest. "En dan niet op z'n Nederlands, met een wattenstaafje in je neus. Hier gaat dat ding in beide neusgaten en tot tweemaal toe achterin je keel. Verder hangen hier overal camera's. Alleen al in de bus van en naar de baan een stuk of zes. Misschien zelfs nog wel meer, maar die kunnen we niet zien."

De organisatie is er alles aan gelegen om corona te voorkomen, zegt Bos. "Er mag niemand naast je zitten en overal moet je afstand houden. Tijdens het ontbijt en diner loop je allemaal langs hetzelfde buffet, maar eten doe je alleen. Je zit voor een ondoorzichtig scherm en daardoor kun je niet zien wie er voor en naast je zitten."

'Had geen keuze'

En er zijn continu temperatuurmetingen, vertelt ze. "Loop je een gebouw in: temperatuurmeting. Loop je een gebouw uit: temperatuurmeting. Het is goed dat er maatregelen worden genomen, maar er is ook zoiets als te veel maatregelen. We zijn inmiddels toch wel de fase voorbij dat we nog ziek kunnen worden van een besmetting die we eventueel vanuit Europa hadden meegenomen."

Wie corona oploopt, is ver van huis. Dan wacht een quarantaine van liefst 28 lange dagen in sociaal isolement. "Maar ik had geen keuze", zegt Bos. "Als ik wat wil presteren op de Olympische Spelen dan moet ik hier ter plaatse de baan leren kennen."

Over een kleine twee weken ontvangt sportkoepel NOC*NSF vanuit China de richtlijnen waar olympiërs zich aan moeten houden tijdens de 'echte' Olympische Spelen, zegt chef de mission Carl Verheijen tegen RTL Nieuws. "Hoe zit het bijvoorbeeld met vervoer richting China? En hoe gaat het land om met niet-gevaccineerde atleten? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen waar zij mee te maken krijgen?"

Hard getroffen

"De bubbel bij de Zomerspelen in Japan bleek een heel veilige. Als sporter had je weinig kans om besmet te raken, terwijl je binnen het dorp de vrijheid had om te gaan en staan waar je maar wilde. Als TeamNL zijn we toen onevenredig hard getroffen. Daarvan hebben we geleerd, we zullen juist in aanloop naar de Spelen in China extra zorgvuldig moeten zijn."

Buitenlandse
Lees ook:
Buitenlandse fans niet welkom bij Olympische Winterspelen Beijing

Na ontvangst van het zogeheten playbook op 22 oktober krijgen NOC*NSF en de internationale sportkoepel nog de mogelijkheid om te reageren. Of China daar vervolgens wat mee doet, is een tweede. Eén ding is zeker: toeschouwers van buiten China zijn in elk geval niet welkom.

De Winterspelen zijn van 4 tot en met 20 februari. Het onderdeel skeleton voor vrouwen is op vrijdag 11 en zaterdag 12 februari. Bos moet zich daarvoor nog wel kwalificeren bij het wereldbekerseizoen.