Verkeer

ANWB: drukste spits sinds begin coronapandemie

12 oktober 2021 09:42 Aangepast: 12 oktober 2021 10:07
Archieffoto file Beeld © ANP

Dat we weer massaal naar het werk gaan, is op de weg goed te merken. De ANWB meldde vanochtend zelfs de drukste spits sinds het begin van de coronacrisis. De verwachting is dat het record dit jaar nog wel een keer verbroken zal worden.

Op het drukste moment, om 8.35 uur, stond er op de Nederlandse wegen volgens de ANWB 759 kilometer file. De belangrijkste oorzaken zijn dat er weer meer mensen met de auto naar het werk gaan, en dat het in een deel van het land hard regende. De meeste files stonden volgens de ANWB in het zuiden en midden van het land, en dan in het bijzonder in Noord-Brabant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

File voor Brabants tankstation waar benzine maar 1,45 euro kost

Nog drukker 

Vorige week werden de filerecords voor dit jaar al gebroken, met 468 kilometer op dinsdagochtend en 650 kilometer op vrijdagavond. En de ANWB verwacht dat het dit jaar nog drukker wordt. "Dat komt onder meer omdat er steeds meer mensen in de auto stappen en de wintermaanden voor de deur staan, waarin het vroeger donker is en er slechter weer in het verschiet ligt."

Op veel plekken nu drukkere spits dan voor corona

Door de versoepelingen zijn de files de laatste weken terug van weggeweest, en op verschillende plaatsen is het zelfs drukker dan voor de coronacrisis. Dat bleek vorige week uit mobiliteitscijfers die RTL Nieuws heeft geanalyseerd. De filedruk was in september 70 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, vooral tijdens de laatste weken in de ochtend- en avondspits.

Mogelijk komt dat doordat veel mensen tijdens de coronacrisis een auto hebben gekocht, omdat ze het risico om in het openbaar vervoer besmet te raken te groot vonden, zegt hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft Bert van Wee.

Een andere oorzaak kan zijn dat mensen door het thuiswerken gewend zijn om van 9.00 tot 17.00 uur te werken, in plaats van een uur eerder of later, zoals ze voor de coronacrisis deden om de files te vermijden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore