Ga naar de inhoud
Energietransitie

Netbeheerder: hoogspanningsnet Utrecht zit aan grens capaciteit

Een energiecentrale op de Maasvlakte. Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De teruglevering van elektriciteit zorgt voor problemen in Utrecht. Het hoogspanningsnet in de provincie zit tegen de grens aan van zijn capaciteit, meldt netbeheerder TenneT.

Het bedrijf heeft tijdelijk geen ruimte voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken. Een oplossing laat vermoedelijk nog enkele jaren op zich wachten.

Te
Lees ook:
Te weinig capaciteit op stroomnet om nieuwe bedrijven aan te sluiten

Volgens TenneT vraagt de snelle opkomst van wind- en zonneparken stevige aanpassingen aan het bestaande net. Dat was oorspronkelijk ontworpen voor het leveren van stroom, niet voor het terugleveren aan het net.

Wat ook meespeelt is dat wind- en zonneparken gerealiseerd worden in gebieden waar veel ruimte is. De elektriciteitskabels in deze regio's zijn van oudsher het dunst.

Grote
Lees ook:
Grote zorgen bij werkgevers om overvol stroomnet: 'Belemmert de economie'

Investering

In de provincie Utrecht wordt tot 2030 circa 180 miljoen euro geïnvesteerd in het verzwaren van de netten. Ook worden slimme transformatoren geplaatst. Deze installaties kunnen duurzame elektriciteit sturen en verdelen, zodat het netwerk uiteindelijk beter kan worden benut.

Bekijk ook: zo haal je elektriciteit uit een sinaasappel

01:49
Van sinaasappels blijk je prima elektriciteit te kunnen maken, weten ze in het Spaanse Sevilla.