Ook De Jonge bedreigd

Kaag gebruikt in rechtszaal spreekrecht over impact doodsbedreiging

12 oktober 2021 08:16 Aangepast: 12 oktober 2021 15:26
Sigrid Kaag (D66). Beeld © ANP / Phil Nijhuis

Sigrid Kaag zal vanmiddag aanwezig zijn bij een strafzaak van een 43-jarige man die haar met de dood zou hebben bedreigd. De D66-leider wil gebruikmaken van haar spreekrecht.

De verdachte zou niet alleen Kaag, maar ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge met de dood hebben bedreigd. De in Spanje woonachtige Nederlander zit ruim een week vast. Hij is in het weekend van 2 oktober aangehouden tijdens een bezoek aan Nederland.

Profielnaam X

De man zou de dreigende teksten hebben geplaatst op Facebook, op de openbare Facebookgroep van D66 in Noord-Brabant en de Facebookpagina van De Jonge.

"Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren", zou de verdachte onder de profielnaam X op 30 september hebben geschreven.

Twee weken eerder zou de man Hugo de Jonge hebben bedreigd. "Vanaf morgen kunt u gerust elke seconde om u heen kijken. Ik betaal de eerste, tweede en ook de laatste kogel voor u! Ik zal er alles aan doen om dit Om dit Duits gedrag te stoppen. Heel Nederland knikt maar ja. Vanaf nu ben ik gestopt met knikken en onderneem ik actie!"

Miniatuurvoorbeeld
lees meer

Sigrid Kaag stapt op: 'Ik kan niet anders dan de consequenties aanvaarden'

De Jonge deed vorige week aangifte vanwege een andere bedreiging. Bij een protest in Amsterdam tegen de coronamaatregelen duwde een van de demonstranten een metershoge galg voort op een rollator. Op Twitter werd de galg in verband gebracht met minister De Jonge.

De twitteraar had opgeroepen: "De galg hangt voor je klaar @minVWS Hugo!" Die tweet werd al snel weer verwijderd, maar andere twitteraars legden het originele bericht vast. De twitteraar die de foto van de galg in verband bracht met de minister wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van bedreiging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Minister De Jonge doet aangifte van galgtweet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore