Ruim 2 miljoen euro

Gemeente Den Haag schrapt schulden van slachtoffers toeslagenaffaire

12 oktober 2021 03:31 Aangepast: 12 oktober 2021 06:09
Staatssecretaris Van Huffelen in gesprek met gedupeerden. Beeld © ANP

De gemeentelijke schulden van ongeveer 1300 Haagse slachtoffers van de toeslagenaffaire zullen deze week vroegtijdig worden kwijtgescholden. In totaal gaat het om 3702 schuldvorderingen met een waarde van ruim 2 miljoen euro. Dankzij de kwijtscheldingen hoeven gedupeerden niet te wachten op een wet die dit per 1 januari 2022 moet regelen.

Dat liet de gemeente Den Haag gisteravond weten in een verklaring. "Duizenden gezinnen zijn jarenlang onterecht als fraudeurs aangemerkt. Er zijn grote fouten gemaakt door de Belastingdienst met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag", vertelde de Haagse wethouder Arjen Kapteijns van Sociale Zaken.

'Onterechte problemen'

"Door de schulden die zij als gevolg van de toeslagenaffaire bij de gemeente hebben kwijt te schelden zorgen we voor rust en verlichting van problemen die deze mensen de afgelopen jaren onterecht hebben moeten ondergaan", vervolgde Kapteijns. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raad van Europa: Nederland moet af van foute politieke cultuur en coalitiedwang

Gemeentelijke schulden

Begin vorige maand werd bekend dat zeker honderd gemeenten bezig zijn met het kwijtschelden van gemeentelijke schulden van slachtoffers van de toeslagenaffaire. De gemeente Rotterdam liet in mei al weten de schulden te betalen van ouders die zijn getroffen door de toeslagenaffaire.

De oplossingen van de gemeenten zijn zeer welkom, want het kan nog 'heel lang gaan duren' voordat alle ouders die slachtoffers werden zijn gecompenseerd. Dat vertelde demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen begin deze maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Huffelen: afhandelen toeslagenaffaire kan nog 'heel lang' duren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore