Ga naar de inhoud
'Toeristisch uitje'

'Twee terreurverdachten Eindhoven oefenden met wapen'

De buitenkant van een garage in de wijk Woensel-Noord, waar negen verdachten zich zouden voorbereiden op het plegen van een terroristisch misdrijf. Beeld © ANP

Twee van de negen Eindhovense terreurverdachten hebben twee jaar geleden een kortstondige schiettraining gehad. In een vrijdag aan de advocaten verstrekte aanvulling van het dossier blijken foto's te zitten van één van de verdachten, waarop hij poseert met een groot geweer.

Dat bevestigen meerdere bronnen aan Nieuwsuur

Politici ontvoeren

De negen mannen uit Eindhoven worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. Een aantal van hen sprak tijdens een filmavondje over het doden of het ontvoeren van politici Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. Ze werden op 23 september aangehouden.

Negen
Lees ook:
Negen mannen die trainden voor terreuraanslag aangehouden in Eindhoven

Advocaat Peter Plasman bevestigt dat zijn cliënt met een geweer te zien is op een foto in het dossier. "Het was een toeristisch uitje naar Plovdiv, vlakbij Sofia in Bulgarije. Daar kun je je aanmelden voor een paar uurtjes schieten met een geweer. Dat hebben twee van de verdachten gedaan."

'Eerder ontlastend bewijs'

Volgens Plasman heeft zijn cliënt tegenover de recherche verklaard dat hij na deze gebeurtenis geen wapen meer in handen heeft gehad. Plasman ziet dat niet als belastend bewijs, eerder als ontlastend. "Als hij een jihadist was geweest, zouden er meer schietoefeningen zijn geweest."

Negen
Lees ook:
Negen terreurverdachten Eindhoven blijven vastzitten

Van deze verdachte zit nog een foto in het dossier, waarop hij met een wapen staat. Volgens Plasman betreft het hier een bedrijfsuitje uit 2016, waar zijn cliënt aan paintballen heeft meegedaan. "Dat vindt men dan ontspannend, op elkaar schieten met balletjes. Zo'n paintball-geweer is nauwelijks van een echt geweer te onderscheiden."

Verdachten voorgeleid

Morgen worden de negen verdachten in een besloten zitting voorgeleid aan de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam. Wat de precieze betekenis van de verstrekte foto's gaat zijn, kan Plasman niet goed inschatten. Maar, zegt hij: "Dit stelt weinig voor."