Ga naar de inhoud
Inschrijving geopend

EU geeft jongeren cadeautje: gratis met de trein door heel Europa

Archieffoto Beeld © Getty

60.000 jongeren mogen volgend jaar gratis met de trein door Europa reizen. De inschrijving voor de zogeheten DiscoverEU-actie van de Europese Unie is om 12 uur begonnen en duurt twee weken. Je kunt eraan meedoen als je EU-burger bent én tussen 1 juli 2001 en 1 januari 2004 bent geboren.

Om mee te doen, moet je wel even een paar vragen over de EU beantwoorden. Dat kan vanaf morgen op deze site. Je kunt alleen reizen, maar je kunt ook een groep vormen met maximaal vier vrienden of vriendinnen.

Horizon verbreden

Wie bij de gelukkigen hoort, kan vanaf maart volgend jaar tot maximaal dertig dagen lang met de gratis treinpas zijn of haar 'horizon verbreden en andere Europeanen ontmoeten', zegt de EU.

Meaghan
Lees ook:
Meaghan reist Europa rond met gratis treinticket van EU: 'Anders was ik hier nooit gekomen'

Het DiscoverEU-programma is uitgebreider dan voorgaande jaren. Dat heeft te maken met de coronacrisis. In verband met de pandemie is de vertrekdatum voor een reis met de treinpas volgend jaar tot het laatste moment te wijzigen.

'Meer treinpassen dan ooit'

"De afgelopen achttien maanden hebben onze jongeren in een ware geest van solidariteit waardevolle tijd en bepalende momenten opgeofferd", zegt vicevoorzitter Margaritis Schinas van de commissie, verwijzend naar de lockdowns en andere beperkingen tijdens de pandemie. "Daarom ben ik zo blij dat we meer treinpassen dan ooit kunnen aanbieden."

Omdat het in 2022 ook het Europese Jaar voor de Jeugd is, komen er nog meer initiatieven voor jongeren, zegt Schinas.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.