Privégegevens gedeeld

Telegram-kanalen gesloten om bedreigingen tegen bestuurders

11 oktober 2021 16:07 Aangepast: 11 oktober 2021 18:15
Chat-app Telegram Beeld © Getty Images

Twee chatkanalen op de app Telegram zijn in opdracht van het Openbaar Ministerie gesloten. Gebruikers van de kanalen Bataafse Republiek en Bataafs Nieuws deelden er bedreigingen en opruiingen tegen bestuurders. De kanalen hadden meer dan 13.000 leden.

De bedreigingen waren onder meer gericht tegen Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op de kanalen werden ook privégegevens gedeeld van mensen die betrokken zijn bij de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Daarnaast deelden de beheerders samenzweringstheorieën over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in de gemeente Bodegraven.

Dreigvideo

De leden van de twee kanalen kregen vorige week te horen dat er in een ander kanaal een video zou worden gedeeld. Die video zou volgens het OM 'bedreigende, opruiende en lasterlijke inhoud bevatten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GGD doet aangifte tegen complotdenkers die medewerkers bedreigen

In De Bataafse Republiek werden namen van GGD-medewerkers gedeeld met oproepen als 'ruim deze moordenaars van de straat' en 'alles kan kapot'. Begin juli deed de koepelorganisatie van de GGD's daarvan aangifte.

Complotdenkers

De kanalen zijn opgezet door complotdenkers Wouter Raatgever, Joost Knevel en Micha Kat. Raatgever en Knevel zitten momenteel vast en moeten op 3 december weer voor de rechter komen. Kat zit vast in Noord-Ierland en probeert daar overlevering aan Nederland te voorkomen. Binnenkort is weer een zitting in die zaak.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore