'Doordrenkt van levenslust'

Het boek van Ruud (29) komt anderhalve week na zijn dood uit: 'Zijn boodschap is een warme knuffel'

13 oktober 2021 17:06 Aangepast: 13 oktober 2021 20:55
Ruud ten Wolde Beeld © Eigen foto

RTL Nieuws zou hem begin deze week interviewen over zijn nieuwe boek 'Ziek gelukkig', dat over een week uitkomt. Maar zaterdag overleed auteur en RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde op 29-jarige leeftijd. "Dat boek is over een paar dagen onderweg naar de winkels. Ruud wilde dat zó graag."

Het is een gek idee. Op dit moment worden er stapels boeken van Ruud ten Wolde op pallets gestapeld, niet veel later worden ze in busjes geladen, naar boekwinkels gebracht. 19 oktober is-ie te koop: het boek met zijn woorden, zijn boodschap. Boeken die Ruuds levenslust uitademen. Alleen is Ruud er zelf niet meer. 

Vol enthousiasme

De stemming is aangeslagen op het kantoor van A.W. Bruna Uitgevers in Amsterdam. Dat is de uitgeverij waar Ruud ten Wolde iets meer dan een jaar geleden aanklopte. Vol enthousiasme, vol energie, vol levenslust (zoals hij was). Of hij een boek mocht schrijven. Over dat hij al zes jaar lang ziek is (kanker), maar ook over hoe het hem toch lukt om oprecht gelukkig te zijn. 

Fragment: 'Ik ga alles met je delen'

Het is maar goed dat je niet altijd van tevoren weet hoe dingen gaan lopen, want als je me toen, op die dag in januari 2019, had verteld hoe mijn traject er de tweeënhalf jaar erna uit zou gaan zien, had ik gedacht dat ik dat niet zou aandurven en dat ik het niet zou overleven. Maar ik ben er nog steeds. En ik ga alles wat er de afgelopen jaren gebeurd is met je delen.

Ruud tekende een contract en begon te schrijven, zijn consulting editor Ginny Ramkisoen begon te lezen. "Elke zin was doordrenkt van zijn levenslust", vertelt zij. "Hij wist altijd, hoe kut het ook was, de zilveren randjes van het leven te vinden." Ze is even stil. Dan: "Het is zo wrang dat hij het niet gaat meemaken dat zijn boek uitkomt. Zo wrang." 

Ziek gelukkig heet het boek, over 'geluk vinden, ongeacht je omstandigheden'. "Ik ben er zo trots op", twitterde Ruud een tijdje terug nog, toen hij de omslag voor het eerst deelde.

De afgelopen tijd ging Ruud ineens heel snel achteruit. Over zijn laatste ziekbedweken twitterde hij: 'Wat mijn boek betreft, ik had over de afgelopen weken alweer een tweede kunnen schrijven'. Daarna werd het snel stiller op zijn Twitterfeed. Hij deed nog enkele telefonische interviews, de rest werd afgezegd. Zaterdag overleed Ruud op 29-jarige leeftijd. De uitgeverij had contact met de familie van Ruud, en die heeft aangegeven dat zij het belangrijk vonden dat het boek zou verschijnen.

Fragment: Gelukkiger dan ooit

Ondanks mijn ziekte ben ik nu juist gelukkiger dan vóór mijn ziekte. Begrijp me niet verkeerd, ik was liever gezond geweest, maar het heeft me gedwongen te kijken naar wat ik écht wil in het leven en het heeft me doen inzien dat wij mensen het grootste gedeelte van onze tijd verdoen met twijfelen. Ik doe tegenwoordig alleen nog dingen die ik leuk vind en die me energie geven in plaats van dingen die me leegslurpen. Als je je baan niet echt leuk vindt, blijf je zo een jaar of drie hangen, omdat je ook niet precies weet wat je anders zou willen. Ik heb daar geen tijd voor. 

De omslag van het boek. De omslag van het boek.

"Dat boek móét er gewoon komen", zegt ook Ramkisoen. "Het was zijn grote wens. Het was zo belangrijk voor hem." Ruud heeft het boek nog in handen gehad, de uitgeverij heeft ervoor gezorgd dat er één boek af was, met cover en al. Dat was vrijdag.

"We hadden ineens het gevoel: dit moet snel gebeuren. Misschien haalt hij het weekend niet", vertelt Ramkisoen. "Ik had hem het liefst in zijn mooiste outfit zien shinen op een grootse boeklancering. Hij hield ervan om in de schijnwerpers te staan. Ik had het hem zo gegund. Nu heb ik maar taartjes gekocht voor Ruud en zijn familie, en champagne. Zodat hij misschien, hopelijk, nog een heel klein sprankje feestelijkheid heeft meegekregen."

Fragment: Tape een broccoli op je rug

Toen de tumor op mijn rug gegroeid was tot het formaat van een kleine broccoli vond ik het vreselijk om ernaar te kijken tijdens het douchen, maar nog erger vond ik het slapen. Ik kon er niet op liggen want dat deed pijn en ik lag letterlijk scheef, door het grote formaat. Ongeveer anderhalve maand heb ik niet op mijn rechterzij kunnen slapen, dus toen de tumor operatief verwijderd was en de wond na meer dan een maand volledig geheeld was, kon ik eindelijk weer op mijn rechterzij liggen. En wat was dat genieten! Ik zou je bijna willen vragen om eens een weekje met een broccoli op je rug getapet te gaan slapen, zodat jij ook leert waarderen hoe fijn het is als je normaal kunt liggen als je hem de volgende nacht verwijdert, maar je kunt het ook gewoon van me aannemen. Don’t take life for granted.

Zijn dood kwam onverwachts. "Dat is het gekke", zegt Ramkisoen. "Hij was zó positief. Wij gingen daar volop in mee. Omdat we het zo graag wílden. Realistisch gezien weet je dat als je een boekcontract tekent met iemand die al zo lang zo ziek is, dat er een kans is dat hij het einde van het boek niet gaat halen. Maar Ruud niet. Ruud ging niet dood. Dat was niet zijn plan."

Het is geschreven in de tegenwoordige tijd. De uitgeverij past dat nu niet aan. "Omdat het boek zo snel na zijn overlijden uit komt en mensen het overal kunnen lezen en horen, is dat niet nodig", zegt Ramkisoen. 'We geven het boek uit zoals Ruud het heeft gezien', laat de uitgeverij weten.

Fragment: Familie is alles

Het maakt niet uit wat voor geks je allemaal doet in je leven, welke stomme keuzes je maakt of op wie je valt. Je familie houdt van je. En ik had niet zonder hen gekund. Door hen kan ik de hele wereld aan, kan ik zijn wie ik ben en durf ik altijd mijn oprechte gevoelens te uiten, no matter what.

De uitgeverij is ervan overtuigd dat we er veel van kunnen leren, ook nu Ruud er niet meer is. Ramkisoen: "Ruud wil mensen laten zien hoe je van het leven kan proberen te genieten. En het feit dat het zó dicht op elkaar gebeurt, zijn ziekbed, zijn overlijden, de boekrelease... Het zal de lezers nog meer confronteren met de fragiliteit van het leven, maar wel op een indrukwekkende en positieve manier."

Begrijp Ramkisoen niet verkeerd: je hoeft niet iedere dag zwaarmoedig te worden, je mag met zijn woorden doen wat je wil. Maar één ding weet ze zeker: Ruuds boek is een warme knuffel aan de mensen die het lezen. Een hele grote, lieve, warme knuffel. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore