Tussen terroristen en drugsleiders

Unieke beelden vanuit cel Joran van der Sloot in 'hel op aarde'

11 oktober 2021 14:37 Aangepast: 11 oktober 2021 18:19
Joran van der Sloot staat voor zijn cel. Beeld © America TV

Hoe is het toch met Joran van der Sloot? De bekendste Nederlandse gevangene zit nog altijd zijn straf uit voor de moord op Stephany Flores in Peru. In een vorige week opgenomen reportage over de meest beruchte gevangenis van Peru duikt hij ineens op. "Ik zit hier omdat ik me slecht heb gedragen", zegt hij tegen de verslaggever waarna hij zijn sobere cel laat zien.

De inmiddels 34-jarige Van der Sloot werd in juni 2010 veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op de Peruaanse Stephany (21). De Nederlander werd daarvoor vooral bekend door de vermissingszaak van de Amerikaanse Natalee Holloway (18) op Aruba. Van der Sloot is nog altijd verdachte in die zaak en het meisje is nooit gevonden.

Naar hel op aarde

Door goed gedrag had Van der Sloot al op vrije voeten kunnen staan in Peru, maar omdat hij ook in de gevangenis een paar keer in de fout ging – zoals illegaal bezit van telefoontjes en momenteel wordt hij verdacht van drugssmokkel – is er van strafkorting geen enkele sprake.

Sterker nog, de Nederlander werd vlak voor de zomer voor de tweede keer overgebracht naar de 'hel op aarde', zoals de streng beveiligde gevangenis in Challapalca wordt genoemd.

De middeleeuwse gevangenis in Peru. De middeleeuwse gevangenis in Peru.

Het complex ligt op 4500 meter hoogte in het Andesgebergte, in de buurt van de grens met Bolivia. Mensenrechtenorganisaties hebben meermalen geklaagd over de middeleeuwse omstandigheden. Zo is het er extreem koud en er is vrijwel niets. Bezoek komt er zelden omdat het zo afgelegen ligt. De gevangenen worden 24 uur per dag in de gaten gehouden. Hier zitten alleen de allergrootste criminelen van Peru, zoals drugsleiders, moordenaars en terroristen.

Unieke rondleiding

Hoe het er vanbinnen precies uitziet, bleef tot nu toe geheim. Maar verslaggever Julio Chuquitaype Ruiz van de Peruaanse zender America TV kreeg een unieke rondleiding van de directeur van de gevangenis. Hij spreekt met zware criminelen.

En ook kort met Joran van der Sloot, die in de gevangenis nog eens een uitzonderingspositie heeft. Ze zien hem nog altijd als extreem gevaarlijk. Met één andere gevangene (een drugskartelleider op Armani-schoenen) wordt hij daarom apart gehouden van de andere circa 150 gevangenen.

Joran van der Sloot wordt geïnterviewd. Joran van der Sloot wordt geïnterviewd.

Aan het eind van de reportage ontmoet de verslaggever Van der Sloot die schaapachtig in de camera lacht. "Waarom zit je hier", vraagt hij aan de Nederlander. "Ik heb me niet goed gedragen", antwoordt Van der Sloot. De verslaggever laat vervolgens het kleine kamertje van Van der Sloot zien.

De celkamer van Joran van der Sloot. De celkamer van Joran van der Sloot.

Behalve een ijzeren bed, een bureautje, een prullenbak en een schap met een paar spulletjes is er op het oog niet veel.

Chuquitaype Ruiz had een langer gesprek met Van der Sloot dan op de beelden te zien is, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Hij wilde de groeten doen aan zijn familie en het viel me op dat hij alleen maar aan het lachen was. Dus ik besloot in mijn reportage daar iets over te vertellen: 'Hij kan hier nu wel lachen, maar hoe zou het gaan met de vader van het meisje dat hij heeft vermoord, zijn slachtoffer?', zei ik."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

14 redenen waarom we Joran van der Sloot nooit meer moeten geloven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore