Ga naar de inhoud
Econometrist Guido Imbens

Nederlandse Amerikaan onder winnaars Nobelprijs voor Economie

De leden van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen tijdens de bekendmaking. Beeld © AP

De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar drie onderzoekers. Een van de winnaars is een Nederlandse Amerikaan: Guido Imbens, werkzaam aan de Stanford Graduate School of Business.

De andere twee winnaar zijn de Amerikaan David Card (University of California) en de Israëlische Amerikaan Joshua Angrist (Massachusetts Institute of Technology).

De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt.

Demissionair minister-president Rutte heeft Guido Imbens via Twitter gefeliciteerd.

Guido Imbens (1963) is hoogleraar toegepaste econometrie en economie aan Stanford University. Hij behoort tot de meest vooraanstaande econometristen ter wereld. 

Hij krijgt de prijs vanwege zijn 'methodologische bijdragen aan de analyse van oorzakelijke verbanden'.

Imbens, die in 2017 als buitenlands lid toegevoegd werd aan de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW), is geboren in Eindhoven en studeerde onder andere econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna zette hij zijn loopbaar voort in de Verenigde Staten.

Nobelprijs
Lees ook:
Nobelprijs voor de Vrede voor twee journalisten

Effect van beleid op de economie

Volgens de KNAW is Imbens het meest bekend vanwege de door hem ontwikkelde methoden die het effect van beleid op de economie op een 'onbevooroordeelde manier' kunnen meten. Zo kan bijvoorbeeld gemeten worden in hoeverre het helpt om bepaalde arbeiders om te scholen.

De hoogleraar heeft ook onderzoek gedaan naar kunstmatige intelligentie en machine learning, waarbij hij heeft samengewerkt met onderzoekers van Facebook en Amazon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore