Ga naar de inhoud
'Grondig voorbereid'

Twee keer 30 jaar celstraf voor moord op advocaat Derk Wiersum

Giërmo (links) en Moreno (rechts). Beeld © ANP

De twee verdachten in de zaak-Wiersum zijn veroordeeld tot 30 jaar celstraf voor de moord op Derk Wiersum. De rechter acht bewezen dat Moreno B. (33) en Giërmo B. (37) samen verantwoordelijk zijn voor de moordaanslag op de advocaat in september 2019. Een van hen heeft Wiersum doodgeschoten, de ander bestuurde de vluchtauto.

"Giërmo B. en Moreno B. zijn betaald voor de moord op Wiersum. Het was een liquidatie, een huurmoord", zegt de rechter. "Het is niet te bevatten hoe gruwelijk het voor de echtgenote van Wiersum is om haar partner badend in het bloed te zien liggen. Ze hebben Derk Wiersum zijn kostbaarste bezit afgenomen. Zijn leven."

Uitspraak zaak-Wiersum: 'Rechtbank vindt dertig jaar passend'

01:16
De twee verdachten in de zaak-Wiersum zijn vandaag veroordeeld tot 30 jaar celstraf voor de moord op Derk Wiersum. Een persrechter legt uit hoe dat vonnis tot stand is gekomen.

Het was duidelijk de bedoeling van de schutter om Wiersum te doden volgens de rechter. "De alternatieve scenario's die de verdediging eerder schetste, zoals een uit de hand gelopen overval, verwerpt de rechtbank. 

'Grondige voorbereiding'

Wiersum was een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. 

De moord op Wiersum is 'grondig' en 'langdurig' voorbereid volgens de rechtbank. Er is volgens de rechter sprake van voorbedachte rade en dus moord. Met meerdere auto's werden de dagelijkse handelingen van Wiersum in kaart gebracht. Zo kon uiteindelijk de liquidatie gepland worden. 

In de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam was vanochtend het vonnis. Beide verdachten waren daarbij aanwezig. Normaal gesproken is de uitspraak zichtbaar voor iedereen, maar om veiligheidsredenen werd de rechter nu niet in beeld gebracht.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder levenslang tegen de twee verdachten, Moreno B. en Giërmo B. Daarmee wilde het OM een 'signaal afgeven': 'Een moord op een advocaat is een moord op de rechtstaat en daar past alleen de allerhoogste straf bij."

Het werd uiteindelijk dus de langst mogelijke tijdelijke gevangenisstraf van dertig jaar. De rechtbank zag af van een levenslange straf, omdat de mannen niet eerder zijn veroordeeld voor moord of doodslag. Na 28 jaar kunnen de daders vragen om een vervroegde vrijlating.

 

Vader
Lees ook:
Vader van vermoorde Wiersum: 'Mijn kind is weg. Doorgestreept. Kapotgeschoten'

Op 18 september 2019 rond 07.30 uur stapte Wiersum in zijn auto toen er een man met getrokken wapen op hem afkwam. Het wapen weigerde, waarop de advocaat uitstapte. Buiten de auto werd hij alsnog beschoten en minstens zes keer geraakt. Een schot in het hoofd was dodelijk.

Amsterdammer Giërmo B. werd twee weken later opgepakt toen hij op het punt stond naar Suriname te vertrekken. Rotterdammer Moreno B. werd in januari vorig jaar aangehouden. Het door het OM opgevoerde bewijs bestaat uit onder meer DNA-sporen en nauwkeurig in kaart gebrachte telefoonbewegingen. De advocaten van de twee verdachten hebben betoogd dat dit te mager is en vroegen eerder om vrijspraak.

Verdachten
Lees ook:
Verdachten moord Derk Wiersum krijgen laatste woord: 'Ik ben geen moordenaar'

Gerald Roethof, advocaat van Moreno B. kan nog niet zeggen of zijn cliënt in Hoger Beroep gaat. "Ik had een andere weging van de rechtbank verwacht. WE hebben goede argumenten naar voren gebracht, die heeft de rechtbank ook deels overgenomen, maar de rechtbank heeft daar niet de conclusie aan verbonden die er in onze optiek aan verbonden had moeten worden."