Ga naar de inhoud
Ouderen beschermen

'Experts overwegen dit jaar ook kinderen griepprik aan te bieden'

Ter illustratie. Beeld © ANP

Een aantal experts overweegt om ook kinderen een griepprik aan te bieden. Omdat er dit jaar een zware griepepidemie wordt verwacht moet een griepprik voor kinderen de zorg helpen ontlasten. Zo kunnen kinderen minder ouderen besmetten.

Dat vertelt hoogleraar Maarten Postma vandaag in De Telegraaf. Hij is naast zijn werk bij de Rijksuniversiteit Groningen ook lid van de Engelse Gezondheidsraad. In Groot-Brittannië worden kinderen al massaal ingeënt tegen de griep.

Druk op zorg

Er wordt vandaag in Nederland over het voorstel gepraat. "Een griepepidemie kunnen de ziekenhuizen niet aan als er ook weer corona-uitbraken zijn", vertelt Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting aan de krant.

Belangrijk
Lees ook:
Belangrijk advies aan kabinet: bied zwangeren ook griepprik aan

Kinderen worden vaak niet heel ziek van de griep, maar door hen toch te vaccineren kunnen kwetsbare ouderen beschermd worden.

"Wanneer kinderen gevaccineerd worden tegen de griep, worden er immers minder ouderen besmet en daarmee worden dure ziekenhuisopnames voorkomen", legt Postma uit.

Zwangere vrouwen

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert momenteel niet om kinderen te vaccineren. Wel adviseert de raad sinds kort om zwangere vrouwen de griepprik aan te bieden. Op die manier zijn pasgeborenen beschermd tegen ernstige complicaties die kunnen optreden bij griep.

Terug
Lees ook:
Terug naar kantoor: iedereen aan de griepprik?