Ga naar de inhoud
Bomvolle opvanglocaties

Asielzoekers slapen weer op veldbedden en stoelen in Ter Apel, nog hele maand krapte

De ingang van de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel. Beeld © ANP

Voor de vijfde nacht op rij hebben bij de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel mensen op veldbedden en stoelen moeten slapen. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De verwachting is dat het de hele maand oktober nog erg krap is.

Hoeveel mensen precies op veldbedden of stoelen hebben geslapen, weet de woordvoerder niet. In Ter Apel zijn ongeveer 150 veldbedden, de woordvoerder schat dat er daarnaast wordt geslapen op tientallen stoelen, of misschien zelfs wel meer. Het zijn overigens niet per se steeds dezelfde mensen die op de veldbedden en stoelen slapen.

Het grote probleem zit in de opvang in het hele land, en dat wordt op Ter Apel zichtbaar, zegt de woordvoerder. Wie binnenkomt, moet zich eerst registreren in Ter Apel. Daarna zouden ze naar een regulier asielzoekerscentrum of tijdelijke opvanglocatie moeten gaan. Het COA beschikt in totaal over 30.000 bedden, maar die zijn allemaal bezet. "Er zit niet veel lucht in. De druk is momenteel heel erg hoog."

Vechtpartij
Lees ook:
Vechtpartij op bomvolle opvanglocatie Ter Apel, meerdere arrestaties

De verwachting is dat die druk ietsje minder hoog wordt in november, gelet op de instroom en de verwachte ruimte die er bij gemeenten bij komt. Maar dat is niet meer dan een verwachting. 

Afgelopen week ontstond een vechtpartij onder asielzoekers in Ter Apel die waren ondergebracht in een IND-loket. Normaal een wachtruimte en registratieplek, maar uit nood nu tijdelijk gebruikt als slaapplek. 

Kazernes en hotels

Ter Apel is de eerste plek waar asielzoekers zich kunnen aanmelden als ze aankomen in Nederland. Daar wordt gekeken waar mensen terecht kunnen.  

Momenteel worden er diverse Defensie-locaties klaargemaakt voor de noodopvang. Daarnaast benadert het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gemeenten, hotels en vakantieparken voor tijdelijke opvang.