'Spirituele energieën'

Ophef om oproepen van geesten bij kindergraven Amersfoort, burgemeester betuigt spijt

09 oktober 2021 15:04 Aangepast: 09 oktober 2021 15:34
Een begraafplaats (archieffoto) Beeld © ANP

Op een begraafplaats in Amersfoort heeft een groep mensen spirituele energieën van overleden kinderen proberen op te roepen. De directie van de begraafplaats had daarvoor toestemming gegeven, maar de burgemeester betreurt de kwestie nu. "We hebben ons onvoldoende gerealiseerd dat we hiermee naasten van overledenen zouden kwetsen."

De gebeurtenis vond plaats op 11 september tussen 20:00 en 23.30 uur op de openbare begraafplaats Rusthof in Amersfoort. Het verhaal kwam via het AD naar buiten.

De krant schrijft dat 'de heimelijke seances aan het licht kwamen nadat een vader na het bezoek aan het graf van zijn zoontje een achtergelaten filmcamera vond'.

Camera

De vader nam de camera mee naar huis omdat hij geen medewerkers van de begraafplaats kon vinden. Thuis zag de man tot zijn grote schrik hoe een aantal volwassenen zich ‘s nachts ophielden bij de graven van het Kinderhof, in een poging de geest van een specifiek kind op te roepen, schrijft de krant.

De begraafplaats valt onder de gemeente Amersfoort. Burgmeester Lucas Bolsius heeft via een verklaring laten weten dat hij de kwestie betreurt en dat er nooit toestemming gegeven had moeten worden voor deze spirituele bijeenkomst. 

Begraafplaats Rusthof in Amersfoort. Begraafplaats Rusthof in Amersfoort.

Onrust 

"We snappen heel goed dat er onrust en zorg is ontstaan naar aanleiding van de beelden van een groep mensen op Rusthof buiten openingstijden", schrijft de burgemeester in een verklaring.

Het gaat volgens hem om beelden op een camera van een groep spirituele mensen die de directeur van de begraafplaats toestemming hadden gevraagd onderzoek te doen naar spirituele energieën van overleden mensen.

Niet meer gebeuren

De groep is volgens de burgemeester al wandelend over de begraafplaats en op willekeurige plekken op zoek gegaan naar de energie van overledenen. "Ze wilden dit buiten openingstijden doen omdat het dan rustiger is op de begraafplaats en de energieën beter ervaren kunnen worden. De begraafplaats gaf daar toestemming voor mits dat onder begeleiding van een medewerker van de begraafplaats plaats zou vinden."

Het is volgens de gemeente de eerste keer dat dit is gebeurd. En de laatste keer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie beëindigt illegaal feest op begraafplaats Opmeer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore