Vanwege corona

Als het aan de GGD ligt strooien we geen pepernoten en houden we het bij zwaaien

09 oktober 2021 12:47 Aangepast: 09 oktober 2021 13:25
Beeld © ANP

Ruim een maand voordat Sinterklaas en zijn pieten weer in ons land komen, komt de GGD met een dringend advies. De pieten wordt gevraagd om geen losse pepernoten te strooien of in de juten zakken te graaien. "En geef geen handen, maar zwaai naar elkaar."

Dat landelijke advies heeft alles te maken met corona, bevestigt een woordvoerder van de landelijke GGD na berichtgeving van BN DeStem. "Het gegraai in zakken en het uitdelen van snoep via de handen zorgt ervoor dat je sneller in contact komt met virussen en dus corona kan krijgen. En we willen voorkomen dat infectieziekten zich kunnen verspreiden."

Het advies is dus om alle pepernoten en snoepgoed in zakjes te doen en die vervolgens uit te delen aan kinderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge: te vroeg voor oordeel over schrappen coronatoegangsbewijs

Geen sieraden

De GGD West Brabant laat aan BN DeStem weten dat de hulpjes van Sinterklaas ook wordt  aangeraden om geen handsieraden te dragen. "Ook daar  kunnen zich micro-organismen ophopen. Was van tevoren goed je handen en doe tussendoor niets anders. Of was je handen opnieuw nadat je bijvoorbeeld pauze hebt gehad of naar de wc bent gegaan", zegt een woordvoerder van de gezondheidsdienst in de krant.

Een woordvoerder van de landelijke GGD meldt aan RTL Nieuws dat het advies voor het hele land geldt, dus voor alle hulpsinterklazen en pieten bij alle intochten. 

Wel of geen coronapas

Veel gemeenten twijfelen nog hoe de intocht geregeld gaat worden. Moet er wel of niet gevraagd worden naar een coronapas? In Amsterdam kunnen bezoekers hun coronapaspoort thuislaten. In Utrecht is nog veel onzekerheid over de intocht. Rotterdam gaat volgens de laatste berichten wel vragen om testbewijzen op het Willemsplein, waar de sint ontvangen wordt, schrijft Trouw. 

In Roosendaal wilden ze eerst helemaal geen intocht houden, maar daar komt nu een check. Net als in Amersfoort. 

Bekijk ook: Is de CoronaCheck-app veilig?

Bekijk ook: Is de CoronaCheck-app veilig? Verslaggever Daniël Verlaan legt het uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore