Helft minder keizersnedes

Onderzoek: het scheelt enorm als kraamverzorgende veel eerder bij bevalling is

08 oktober 2021 23:41 Aangepast: 09 oktober 2021 09:51
Archieffoto. Beeld © ANP

Als vrouwen bij hun bevalling al vroeger worden begeleid door een kraamverzorgende, dan leidt dat tot de helft minder keizersnedes en ook tot veel minder pijnstilling. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Dit effect was al bekend uit het buitenland, maar in Nederland was er nog geen onderzoek gedaan. Dat deden de Maastrichtse onderzoekers wel door te kijken naar zo'n duizend bevallingen. 

Stuk eerder

De kraamzorg assisteert in de meeste gevallen altijd al bij thuisbevallingen, maar ze gaat meestal niet mee bij een ziekenhuisbevalling door een gynaecoloog. In dit onderzoek werd gekeken wat het effect is als de kraamverzorgende er bij een thuisbevalling (of een poliklinische bevalling) er al een stuk eerder bij is, of bij een medische bevalling ook bij blijft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuisbevalling? Pijnbestrijding? Inleiden? 'Laat zwangere lekker zelf bepalen wat zij fijn vindt'

De kraamzorg, die nu nog meestal alleen bij het laatste deel van de bevalling is om de verloskundige te helpen, kan in de uren daarvoor de aanstaande moeder en partner emotioneel en praktisch ondersteunen, waardoor die zich meer op hun gemak voelen. 

Ook goedkoper

De resultaten waren duidelijk: het aantal keizersnedes werd gehalveerd, er bleek 40 procent minder pijnbestrijding nodig en onderaan de streep waren deze geboortes, ondanks de extra uren van de kraamzorg, ook nog goedkoper. 

"Als we vinden dat dit een betere vorm van zorg is, dan moeten we dit faciliteren in Nederland", stelt van gynaecoloog en hoofdonderzoeker Liesbeth Scheepers. Desondanks is er nog vervolgonderzoek nodig om te kijken of het geschikt is voor alle vrouwen in Nederland. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore