Ga naar de inhoud
'Genoeg van de overlast'

Amsterdam verbiedt afsteken vuurwerk met oud en nieuw

Vuurwerk boven de Amstel in Amsterdam Beeld © iStock

In Amsterdam mag dit jaar met oud en nieuw geen vuurwerk worden afgestoken. De gemeente organiseert als alternatief op een aantal plekken in de stad professionele vuurwerkshows.

De gemeenteraad besloot eerder al dat het afsteken van vuurwerk in de stad wordt verboden. Om het verbod mogelijk te maken is nu de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast.

Kopen wel mogelijk

Volgens de gemeente heeft een meerderheid van de Amsterdammers 'genoeg van de overlast die vuurwerk met zich meebrengt' en is een meerderheid 'voorstander van een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk'. Het blijft wel mogelijk vuurwerk te kopen bij de daarvoor ingerichte verkooppunten.

Vuurwerk,
Lees ook:
Vuurwerk, een lichtshow of helemaal niets? Gemeenten worstelen met oud en nieuw

Dit jaar organiseert de gemeente onder andere een nieuwjaarsviering op het Museumplein met een vuurwerkshow, een muzikaal programma en een licht- en lasershow. Ook moet er in ieder stadsdeel een professionele vuurwerkshow komen. Verder is er subsidie beschikbaar voor initiatieven voor nieuwjaarsvieringen van Amsterdammers zelf.

Coronamaatregelen

Alle plannen blijven afhankelijk van de coronamaatregelen die tijdens oud en nieuw gelden, zegt de gemeente. "Samen met de handhavende diensten wordt gekeken naar een goede balans tussen voldoende aanbod en beheersbaarheid. Extra vieringen in de stad kunnen er ten slotte ook toe leiden dat er een groter beslag wordt gelegd op de capaciteit van de diensten."

De afgelopen jaarwisseling was er een landelijk afsteek- en verkoopverbod voor vuurwerk van kracht vanwege de coronamaatregelen.

Bekijk ook: happy New Year: wereld luidt 2021 in met vuurwerkshows

01:34
Het waren jaloersmakende beelden: in onder meer Nieuw-Zeeland, Australië, Noord-Korea en Taiwan werd de afgelopen jaarwisseling met grote vuurwerkshows gevierd.