Toegang als advocaat

Dekker snapt verbazing over bezoek neef Taghi, 'mogelijk strengere regels'

08 oktober 2021 17:07 Aangepast: 08 oktober 2021 17:23
Minister Sander Dekker. Beeld © ANP

Het kabinet wil 'kritisch kijken of je voor een specifieke groep zware criminelen andere regels moet hebben als het gaat om het recht op advocatuur'. Dat zegt demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) naar aanleiding van de aanhouding van de neef van Ridouan Taghi, die toegang kreeg tot de zware crimineel als diens advocaat.

De neef wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Taghi is de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat aangehouden, neef van Ridouan Taghi, mogelijk uitbraakpoging gepland

Onder het huidige systeem hebben advocaten speciale privileges en mogen zij bijvoorbeeld vrij contact hebben met hun cliënten. Wat zij tegen elkaar zeggen, mag niet bij derden terechtkomen. Dekker zegt te willen onderzoeken of wet- en regelgeving aangepast moeten worden om misbruik hiervan door criminele organisaties tegen te gaan.

Ongehinderd communiceren

Door het contact met zijn neef zou Taghi ongehinderd hebben kunnen communiceren met de buitenwereld. Zo zou Taghi zijn criminele activiteiten hebben kunnen voortzetten. Dekker zegt zich zorgen te maken over hoe de georganiseerde criminaliteit misbruik maakt van bijvoorbeeld het grondbeginsel van vertrouwelijk communiceren tussen advocaat en cliënt. Dekker wil dit soort beginselen niet schenden, maar wil wel een betere aanpak van eventueel misbruik mogelijk maken.

Taghi werd in december 2019 in Dubai opgepakt en naar Nederland overgebracht. Sindsdien zit hij vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Uit onderschepte communicatie tussen Taghi en zijn neef leidt het OM af dat Taghi waarschijnlijk bezig was een gewelddadige uitbraak te organiseren.

Bekijk ook: Dit moet je weten over de zaak-Taghi

In juli 2019 ging een rechtszaak van start tegen zeventien verdachten met Taghi als hoofdverdachte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore