Corona-update, stel je vraag

Wat is er aan de hand met het coronavaccin van Moderna?

08 oktober 2021 15:32 Aangepast: 08 oktober 2021 18:33

Verschillende landen besloten afgelopen week te stoppen met prikken met het Moderna-vaccin bij mannen onder de 30. Wat is er aan de hand met dit coronavaccin? Die vraag beantwoorden we in de 260ste corona-update.

Zweden, Noorwegen en Finland maakten afgelopen week bekend dat ze mannen onder de 30 niet meer vaccineren met het vaccin van Moderna.

De landen namen dit besluit naar aanleiding van een Noorse studie. Uit dit onderzoek bleek dat met Moderna gevaccineerde mensen in zeldzame gevallen te maken krijgen met een ontsteking van de hartspier en het hartzakje. Volgens de onderzoekers lopen mannen onder de 30 jaar een iets hoger risico dan anderen.

Tweede prik met Pfizer

Voor Zweden en Denemarken was het onderzoek afgelopen woensdag de reden om het Moderna-vaccin tijdelijk niet bij jongeren toe te dienen. Finland besloot gisteren om mannen die zijn geboren in of na 1991 voorlopig niet meer te vaccineren met Moderna. De Scandinavische jongeren die al een eerste prik met Moderna kregen, kunnen een tweede prik krijgen met Pfizer/BioNTech.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

De bijwerkingen waar de Noorse studie voor waarschuwt, waren al bekend. Zo zijn de ontsteking van de hartspier (ook wel myocarditis genoemd) en het hartzakje (pericarditis) als zeldzame bijwerking opgenomen in de bijsluiter van het Moderna-vaccin. En de Gezondheidsraad oordeelde eerder dat het vaccin veilig gebruikt kan worden, maar gaf hierbij wel aan dat het vaccin in zeer zeldzame gevallen een ontsteking van de hartspier en het hartzakje kan veroorzaken. 

Klachten verdwijnen vanzelf

Symptomen van de ontsteking zijn onder meer kortademigheid, hartkloppingen en pijn op de borst. De klachten verdwijnen vaak vanzelf en zijn goed te behandelen, maar er moet wel een arts worden ingeschakeld.

Momenteel onderzoekt het veiligheidscomité van de Europese vaccinwaakhond EMA of de waarschuwing in de bijsluiter nog voldoende is. Ze kijken daarom nauwgezet naar de Noorse studie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ben je als gevaccineerde net zo besmettelijk als een niet-gevaccineerde?

Op dit moment zijn in Nederland bijna 2 miljoen prikken gezet met Moderna. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat tot 26 september vijftien meldingen zijn binnengekomen van de zeldzame bijwerking myocarditis. Het gaat daarbij om tien meldingen van mensen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. 

Bekijk hieronder hoeveel meldingen van ontstoken hartspieren en hartkleppen in totaal binnenkwamen bij Lareb:

Gemelde bijwerkingen van ontstoken hartspier en hartkleppen 

Bij het bijwerkingencentrum Lareb zijn tot 26 september in totaal tientallen meldingen van een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en een ontsteking van het hartzakje (pericarditis) bekend. Dit gaat om meldingen door mensen van alle leeftijden. 

  Ontsteking van de hartspier Ontsteking van het hartzakje Totaal aantal prikken
Pfizer 29 meldingen 96 meldingen 18.056.974
Moderna

15 meldingen

22 meldingen 1.967.340
AstraZeneca 5 meldingen 12 meldingen 2.779.140
Janssen 3 meldingen 9 meldingen 828.322

Bron: Lareb & CoronaDashboard

Nederland blijft Moderna geven

Nederland volgt de Scandinavische landen voorlopig niet en blijft prikken met Moderna. Het ministerie van Volksgezondheid wacht met het nemen van een besluit hierover tot het EMA een uitspraak hierover heeft gedaan. Wanneer deze uitspraak komt, is nog niet bekend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore