Ga naar de inhoud
Nog geen boetes

Amsterdam komt met lawaaiflitspaal in strijd tegen geluidsoverlast motoren

Beeld © iStock

Het is een ergernis voor veel mensen: motoren of auto's die dusdanig hard optrekken dat de hele straat ervan kan meegenieten. Daar wil Amsterdam iets tegen doen. Daarom start de gemeente met een proef met lawaaiflitspalen. Die moeten motoren en auto's flitsen die geluidsoverlast veroorzaken.

Nu kunnen scheurende motoren met aangepaste uitlaten nog voor veel ergernis zorgen bij buurtbewoners. Hoe groot dat probleem in Amsterdam is, is niet precies te zeggen, vertelt een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder van Verkeer Egbert de Vries.

Maar De Vries krijgt regelmatig mailtjes van mensen die zich groen en geel ergeren aan de motorherrie, én hij kreeg verschillende petities aangeboden om geluidsoverlast te stoppen. Ook in het Actieplan Geluid 2020-2023 van de gemeente Amsterdam is motorherrie een belangrijk thema. 

Burgemeesters
Lees ook:
Burgemeesters bespreken overlast motorrijders

Volgens De Vries zijn de mogelijkheden om de overlast aan te pakken nu beperkt, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. De verkeerspolitie heeft in de meeste gemeenten te weinig capaciteit voor dit soort controles en een gemeente kan geen eisen stellen aan voertuigen, schrijft hij. 

Locaties

Daarom komt er nu dus een proef met de lawaaiflitspalen. Ze komen tijdelijk te staan bij de Valkenburgerstraat, de RAI en op Tussen Meer (Osdorp). De flitspalen registreren de kentekennummers van overtreders.

Langs
Lees ook:
Langs Jantines huis scheuren soms wel 60 motoren per uur

Met de proef moet duidelijk worden of de gemeente veroorzakers van motorlawaai kan betrappen en identificeren. De flitsers moeten ook helpen inzicht te krijgen in de oorzaken – gedrag of aanpassingen aan voertuigen bijvoorbeeld – van afwijkende hoge geluidswaarden. 

Tijdens de proef krijgen overtreders nog geen boete of waarschuwing.  "We moeten eerst bekijken of er betrouwbare data uit de proef komt", zegt de woordvoerder. Als dat zo is, wil de wethouder naar het kabinet om de techniek te laten certificeren

Bekijk ook: Horendol door motor

02:01
In de zomer stappen motorrijders graag weer op hun tweewieler. Maar niet iedereen is daar blij mee: veel mensen ergeren zich aan luidruchtige motors.