Slapen op stoelen

Vechtpartij op bomvolle opvanglocatie Ter Apel, meerdere arrestaties

08 oktober 2021 14:14 Aangepast: 08 oktober 2021 15:54
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Beeld © ANP

Mensen in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zijn vannacht met elkaar op de vuist gegaan op de opvanglocatie. Dat bevestigt een woordvoerder van de IND aan RTL Nieuws. De politie arresteerde vijf mensen. Ook de ME kwam ter plaatse.

De vechtpartij vond vannacht plaats rond half 5 in een IND-loket. Dit loket dient normaal als wachtruimte en registratieplek, maar omdat de opvang momenteel bomvol zit, wordt het ook gebruikt als slaapplek. Er hebben afgelopen nacht 160 mensen in deze ruimte geslapen.

Dat is meer dan is toegestaan, melden bronnen aan RTL Nieuws. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt geen andere keus te hebben. "De opvang zit bomvol."

Een politiewoordvoerder laat aan RTL Nieuws weten dat een kleine groep mensen overlast veroorzaakten op het terrein van de IND. "Afgelopen nacht kregen we een melding van overlast van meerdere personen bij de IND", zegt de woordvoerder. "Een kleine groep veroorzaakte overlast en gooide met stenen naar de politie. Uiteindelijk is de ME inzet om de orde te herstellen. We hebben vijf mensen aangehouden." De politie laat ook weten dat twee mensen zichzelf hebben verwond. 

Slapen op stoelen

Door een onverwachts hoge toeloop van asielzoekers waren de afgelopen drie nachten niet voldoende slaapplekken voor mensen in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Daarom moesten mensen op stoelen en stretchers slapen. Inmiddels wordt dus ook het IND-loket als slaapplek gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Asielzoekers slapen op stoelen in Ter Apel door onverwachte drukte

Ter Apel is de eerste plek waar asielzoekers zich kunnen aanmelden als ze aankomen in Nederland. Daar wordt gekeken waar mensen terecht kunnen.  

Momenteel worden er diverse Defensie-locaties klaargemaakt voor de noodopvang. Zoals bijvoorbeeld het Marine Etablissement Amsterdam, waar 300 asielzoekers worden opgevangen. 

Tijdelijke opvang

Daarnaast benadert het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gemeenten, hotels en vakantieparken voor tijdelijke opvang. Eén van de locaties die het COA benaderd heeft, is het voormalige Holland Casino nabij de Jaarbeurs in Utrecht. Volgens een woordvoerder van het COA duurt het nog een aantal weken voordat er ook daadwerkelijk mensen opgevangen kunnen worden.

Bekijk ook: Afghaanse vluchtelingen in Turkije willen naar Europa

In Turkije is de maat vol. Het land vangt al miljoenen vluchtelingen op, de laatste maanden komen er vele duizenden Afghanen bij. Ze steken illegaal de grens over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore