In de zomer kregen zo'n 900 fietsers per week een boete voor het vasthouden van hun mobiele telefoon. Van mei tot en met augustus schreef de politie gemiddeld zo'n 130 boetes per dag uit, bevestigt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) na berichtgeving van NU.nl.
Dat is meer dan tijdens de eerste vier maanden van dit jaar. Toen ging het om een kleine 100 boetes per dag.
Het gebruik van een smartphone op de fiets is sinds 1 juli 2019 bij wet verboden en wordt bestraft met een boete van 100 euro (exclusief 9 euro administratiekosten).
340 euro
Toch gebruikt bijna de helft van de Nederlanders (43 procent) de telefoon nog weleens op de fiets, bleek begin dit jaar uit onderzoek van Deloitte onder 2000 respondenten. Onder automobilisten is dat percentage 36 procent. Voor appen in een rijdende auto staat een boete van 340 euro.

Volgens het onderzoek van Deloitte wordt de telefoon op de fiets het meest gebruikt voor het selecteren en streamen van muziek. In de auto is appen de voornaamste bezigheid onder telefoongebruikers.
Kans op ongeluk 23 keer hoger
Het is al sinds 2002 verboden om tijdens het rijden van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een mobieltje vast te houden. De kans om bij een ongeval betrokken te raken als tijdens het rijden tekstberichten worden verstuurd of andere tekst wordt ingevoerd, is 23 keer hoger dan zonder deze afleiding.
Fietsers vertonen vaker onveilig gedrag als ze hun telefoon gebruiken, meldde de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) eerder. Ze fietsen bijvoorbeeld tegen de richting in of steken een kruispunt over zonder goed te kijken. Het schrijven van tekstberichten heeft het grootste effect op het fietsgedrag. Of je bijvoorbeeld nog wel muziek mag luisteren de fiets, zie in deze video: