Zwembad in de tuin

Huizen onbetaalbaar? Hier woon je 'luxe' voor een prikkie

07 oktober 2021 15:45 Aangepast: 10 oktober 2021 19:39
Het goedkoopste huis met zwembad van Nederland staat in Montfort. Beeld © Funda

Een normaal huis kopen is voor veel mensen onbetaalbaar, laat staan een grachtenpand, woonboerderij of huis met zwembad. Of kan het toch? Speciaal voor mensen met exclusieve woonwensen, maar een klein budget hebben we de goedkoopste 'luxe' huizen op een rijtje gezet.

Opnieuw zijn de huizenprijzen in Nederland omhoog gegaan. In het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar 419.000 euro. Dat komt neer op een stijging van 19 procent, ten opzichte van het derde kwartaal van 2020.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekijk hier de huizenprijsstijging bij jou in de buurt

Ondanks die forse prijsstijging zijn er ook onder de 300.000 euro (en veel minder) nog bijzondere huizen te vinden. We hebben gezocht naar de goedkoopste 'luxere' woningen van Nederland. We hebben hierbij gekeken naar bestaande woningen, die op dit moment (7 oktober) beschikbaar zijn.

Vrijstaande woning: vraagprijs 115.000 euro k.k.

Aan de doorgaande Hoofdstraat in het centrum van Nieuwolda staat de goedkoopste vrijstaande woning van dit moment in ons land. Het gaat om een  jarendertigwoning van 100 vierkante meter, op een perceel van 435 vierkante meter. Volgens de beschrijving op Funda heeft het 'mooie ruimtes' en 'goede slaapkamers'.

"Het huis is groter dan je denkt", zegt makelaar Richard van der Ploeg, die het huis in zijn portefeuille heeft.

Wel geeft hij toe: "Het is een woning die aandacht nodig heeft." Daarmee doelt hij op de staat van het onderhoud van de woning. "Maar daar is de vraagprijs ook naar."

De vrijstaande woning in Nieuwolda De vrijstaande woning in Nieuwolda

Er is veel interesse voor de woning, zegt de makelaar. "We hebben al een aantal bezichtigingen gedaan. Er staan nog zo'n 20 bezichtigingen gepland. Mensen die interesse hebben, adviseer ik: kom vooral langs en kijk wat je ervan vindt. Er zit zeker wat werk aan de woning, sommigen haken daar op af maar anderen zien het ook gewoon zitten. Kom langs, en kijk wat je ervoor over hebt."

Grachtenpand: vraagprijs 250.000 euro k.k.

Het goedkoopste grachtenpand van Nederland staat in Bolsward aan de Stoombootkade. "Mocht de de Elfstedentocht deze winter doorgaan, dan komt-ie erlangs", zegt de makelaar Chris Draijer. "Ik ben trots dat ik deze woning mag verkopen. Het is echt een leuke woning, en ze hebben 'm van binnen ook heel mooi gestyled."

Het grachtenpand in Bolsward. Het grachtenpand in Bolsward.
Het interieur. Het interieur.

Zodra de woning op Funda verscheen, stond de telefoon roodgloeiend. "Er zijn al heel veel bezichtigingen geweest."

Mensen die nog interesse hebben in de woning, hebben pech. "Afgelopen maandag is de inschrijving gesloten. De woning is inmiddels verkocht onder voorbehoud."

Woonboerderij: vraagprijs 130.000 euro k.k.

Een woonboerderij, de droom van veel stadsmensen die op zoek zijn naar meer rust en ruimte. Wie weet is deze woonboerderij aan de Singel in Metslawier (Friesland) wel iets voor jou?

Wie de foto's van de goedkoopste woonboerderij van Nederland bekijkt, ziet: hier is werk aan de winkel. Het huis is van binnen helemaal gestript. Er is geen wc of badkamer meer. Wel heeft de woning veel authentieke details, én een tuin op het zuiden.

Vooraanzicht van de woonboerderij Vooraanzicht van de woonboerderij
Interieur van de woonboerderij Interieur van de woonboerderij

Je moet geen twee linkerhanden hebben, zegt Tama McGlinn, die het huis twee jaar geleden kocht. "Het is eigenlijk een huis op zoek naar een klusser." Hij kocht het huis ooit zelf met de gedachte om het zelf op te knappen. "Maar inmiddels hebben we vijf kinderen, en is het niet meer te combineren met werk en gezin."

Het huis staat nu een paar weken te koop. "Er is wel interesse, maar de vraagprijs is nog niet geboden. Dus ik wacht het nog even af. Het liefst verkoop ik het huis aan een jong en energiek iemand, die weet hoe hij het aan moet pakken."

Huis met zwembad: vraagprijs 275.000 euro k.k.

Droom jij van een huis met zwembad? Dan kun je in Montfort (Limburg) je slag slaan. Daar staat deze 'keurig onderhouden, instapklare, ruime half vrijstaande woning mét riant zwembad'.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

 

Er is veel belangstelling voor de woning, zegt makelaar Roland Kuijpers. "We starten volgende week met de bezichtigingen, en die zitten al helemaal vol. Belangstellenden kunnen zich alleen nog aanmelden voor de reservelijst."

Kuijpers verwacht dat de verkoop snel zal gaan. Maar of dat perse aan het zwembad ligt? "Dit is echt een starterswoning, waar op dit moment heel veel vraag naar is. Aan deze woning hoeft maar weinig te gebeuren, dus ik denk niet dat het zwembad een doorslaggevende factor zal zijn. Maar het is voor veel mensen wel een leuk extraatje." 

Het goedkoopste huis met zwembad van Nederland staat in Montfort. Het goedkoopste huis met zwembad van Nederland staat in Montfort.

Penthouse: vraagprijs 159.000 euro k.k.

Wie bij een penthouse denkt aan onderstaand plaatje, komt bij het goedkoopste penthouse van Nederland bedrogen uit. Hoewel het appartement, gelegen in Doorn, een dakterras op het zuiden heeft, geeft het beperkte aantal vierkante meters (45) een wat minder luxe gevoel.

Ook wordt er een aanzienlijk bedrag aan servicekosten gevraagd. Maar in ruil daarvoor is er wel een gemeenschappelijke recreatieruimte en beschikt het complex over een inpandige receptie, pedicure, kapper en supermarkt.

Het uitzicht vanuit het penthouse op de Dam. Het uitzicht vanuit het penthouse op de Dam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore