Ga naar de inhoud
Zeven paarden omgekomen

Week na bliksemdrama met paarden: 'Nog steeds kapot van verdriet'

Maddy, samen met haar paard Artoga Beeld © Ilse_.fotografie

Een week geleden werden zeven paarden uit het niets dodelijk getroffen door de bliksem. Bij Paardenrusthuis Ogier in Maarheeze overheerst nog steeds ongeloof en verdriet. "Het is zo raar wat er is gebeurd, iedereen is daarom nog steeds van slag."

Even voor twee uur 's middags, vorige week woensdag, barstte het noodweer los. Uit het niets een donder, een flits, en daarna een verschrikkelijk beeld. Zeven paarden lagen levenloos op de grond, allemaal op slag dood. 

Drachtige merrie omgekomen

Vermoedelijk werd er eerst één paard geraakt door de bliksem, waarna het is overgeslagen naar de andere paarden. Eén van die paarden was Artoga, een drachtige merrie. Ze was in april uitgerekend en Maddy Ogier, de 15-jarige eigenaresse van het paard, kon niet wachten tot het veulen geboren zou worden.

Een dubbele klap voor haar dus, vertelt broer Jordy. Omdat Maddy nog steeds 'kapot van verdriet' is, doet hij het woord. "Maar ook voor mij is dit moeilijk. Ik heb niet veel met paarden, maar ik merk dat ik ook van slag ben."

Jordy en Maddy waren vorige week op school toen ze het slechte nieuws te horen kregen. "Maddy belde naar mama, om te vragen wat er aan de hand was. Ze kreeg namelijk een paar vreemde appjes van andere paardeneigenaren. Toen ze hoorde wat er was gebeurd, was ze totaal overstuur. Mam hoort het gegil nu nog in haar oor."

'Grootste klap komt nog'

Tot op de dag van vandaag vallen er tranen over Maddy haar wangen, maar Jordy denkt dat de grootste klap nog moet komen. "Nu is er nog veel afleiding, van mensen die haar berichtjes sturen bijvoorbeeld. Maar straks, over een paar weken, wil ze weer naar haar paard toe. En dan komt echt het besef dat die er niet meer is."

De steunbetuigingen die de familie de afgelopen week vanuit het hele land ontvangen heeft, doen hen goed, vertelt Jordy. "Er leven veel mensen met ons mee, dat sterkt ons enorm. Er is zelfs een doneeractie opgezet om een nieuw paard voor Maddy te kopen. Je moet dan aan duizenden euro's denken, maar het idee alleen al is fantastisch. Maddy vindt het prachtig dat anderen dat voor haar over hebben."