Onderzoek Amsterdam UMC

Coronapatiënten in ziekenhuis liggen 's nachts vaker wakker

07 oktober 2021 11:40 Aangepast: 07 oktober 2021 11:40
Beeld © ANP

Coronapatiënten liggen 's nachts vaker wakker op de longafdeling dan andere patiënten op dezelfde afdeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdamse ziekenhuis UMC.

Volgens de onderzoekers komt het 's nachts wakker liggen niet alleen door de benauwdheid als gevolg van corona, maar spelen ook angst voor de ziekte en geluiden op de afdeling een grote rol.

Het academisch ziekenhuis verwacht dat de rol van corona op de slechte nachtrust nog groter is, maar dat moet verder onderzocht worden. "Mogelijk speelt ook het virus zelf en de reactie van het lichaam op het virus een rol in het ontwikkelen van slaapstoornissen".

Groter risico op infectieziekten 

Dat terwijl slaaptekort een groot effect kan op het krijgen van corona en de ontwikkeling van het ziektebeeld. Daarom pleiten de onderzoekers dat zorgverleners extra goed moeten letten op het slaapritme van patiënten met corona. "Als je eenmaal een infectie onder de leden hebt, is het voor je lichaam moeilijker deze te bestrijden.", aldus Amsterdam UMC. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Een derde coronapatiënten kampt maanden later nog met mentale klachten

Aan het onderzoek deden bijna 130 mensen mee: 79 met Covid-19 en 50 zonder. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Neuroscience. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore