Ga naar de inhoud
Flinke stijging

Veel te weinig en veel te duur: groot tekort aan studentenwoningen

Het tekort aan studentenwoningen is het afgelopen jaar weer flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences.

In een jaar tijd groeide het tekort aan kamers met 4500. Dat betekent dat er nu 26.500 studentenwoningen te weinig zijn. Er worden de komende vier jaar weliswaar 16.500 studentenwoningen bijgebouwd, maar dat is lang niet genoeg om het tekort op te vangen.

Internationale studenten

Want intussen groeit ook het aantal studenten. De komende acht jaar neemt het aantal studenten dat op kamers wil wonen naar verwachting met zo'n 57.000 toe. Volgens Kences komt dat vooral door een grotere toestroom van internationale studenten. Maar ook het aantal Nederlandse universitaire studenten neemt toe.

Docent
Lees meer
Docent neemt zes studenten in huis vanwege woningtekort: 'Bekommer me om ze'

Daarbij vormt ook de betaalbaarheid van kamers een probleem: studenten zijn gemiddeld 46 procent van hun inkomen kwijt aan huur. Twee jaar geleden was dat nog 43 procent.

Die stijging zou waarschijnlijk nog groter zijn geweest als de huren vanwege de coronapandemie niet bevroren waren geweest.

Studenten:
Lees meer
Studenten: Tweede Kamer deelt genadeklap uit aan leenstelsel