Ga naar de inhoud
Positieve tests

Nederland kleurt oranje op coronakaart, Limburg grootste brandhaard

(Archieffoto) Beeld © ANP

Vanaf vandaag is Nederland op de Europese coronakaart geheel en al oranje. Het laatste rode vlekje was de provincie Friesland, maar volgens de gezondheidsdienst ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM, is ook daar het aantal positieve coronatests genoeg gedaald.

Oranje is de op een na laagste waarschuwingskleur. De ECDC publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Limburg nu grootste brandhaard

In Friesland zijn in de afgelopen twee weken iets meer dan 1000 inwoners positief getest. Dat komt neer op 159 nieuwe gevallen op elke 100.000 Friezen. Vergeleken met de kaart van vorige week daalde het aantal positieve tests met 23 procent, de grootste afname in heel Nederland.

Limburg heeft Friesland ingehaald en is naar verhouding de grootste brandhaard geworden. In de laatste twee weken telde Limburg bijna 2000 positieve tests, omgerekend 175 per 100.000 mensen. Dat is 10 procent meer dan bij de vorige kaart. Ook in Gelderland en Zeeland stijgt het aantal positieve tests.

Anderhalve
Lees meer
Anderhalve week met QR-code: hoe gaat het met de coronapas?

Groen in zicht

Drie provincies staan op de rand van groen, het laagste niveau. Dat zijn Groningen, Drenthe en Noord-Brabant. Ze zitten net boven de grens. Begin juli was voor het laatst een Nederlandse provincie groen.

Of de drie provincies daadwerkelijk die kleur bereiken, hangt af van de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Het aantal positieve tests neemt de laatste dagen iets toe. Op de kaart van deze week heeft dat nog geen invloed, op de kaart van volgende week misschien wel.

Bekijk ook - Verdubbeling prikafspraken: 'Ik wil niet iedere keer moeten testen'

Verdubbeling prikafspraken: 'Ik wil niet iedere keer moeten testen'

00:40
Als je naar de kroeg, een restaurant of een feestje wilt, dan moet je een vaccinatie- of testbewijs laten zien. En daarom gaan veel mensen toch een coronaprik halen: "Drie keer per week testen, zie ik niet zitten."

Frankrijk

In de rest van Europa blijft het beeld hetzelfde als vorige week. In Frankrijk, Spanje en Italië verbetert de situatie, in Midden-Europa loopt het aantal positieve tests verder op.

De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (met steden als Marseille, Cannes en Nice) staat niet meer op rood, als laatste regio in Frankrijk. Het hele land is nu groen en oranje.

Spanje

In Spanje is onder meer Valencia van oranje naar groen gezakt. Het Griekse vakantie-eiland Kreta is oranje geworden, voor het eerst sinds begin juli.

Slovenië blijft helemaal donkerrood en Slowakije is nu helemaal rood geworden. Grote delen van Duitsland en Oostenrijk zijn ook rood. In Roemenië, Polen, Tsjechië en Hongarije gaat het waarschuwingsniveau ook omhoog.