Ga naar de inhoud
'Moet gewoon niet'

Asielzoekers slapen op stoelen in Ter Apel door onverwachte drukte

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

Door een onverwachts hoge toeloop van asielzoekers waren er vannacht niet voldoende slaapplekken voor mensen in aanmeldcentrum Ter Apel. Daardoor moesten mensen op stoelen en stretchers slapen.

Volgens demissionair staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie is er ineens 'een enorme toeloop', waardoor deze problemen zijn ontstaan. Die toeloop is volgens de staatssecretaris groter dan ze op basis van berekeningen kon verwachten. Voor hoeveel mensen er vannacht geen slaapplekken waren, wilde ze niet zeggen. "Het precieze getal doet er niet zo toe, het moet gewoon niet", zegt ze. 

11.000 statushouders

Ter Apel is de eerste plek waar asielzoekers zich kunnen aanmelden als ze aankomen in Nederland. Daar wordt gekeken waar mensen terecht kunnen. De nachtopvang zat daar de afgelopen nacht zo vol dat er geen slaapplekken waren voor sommige mensen. 

Asielzoekerscentra
Lees ook:
Asielzoekerscentra bomvol: 'We zitten tegen crisisnoodopvang aan'

Broekers-Knol wijst erop dat mensen in asielzoekerscentra maar moeilijk uitstromen zodra ze eenmaal een verblijfsvergunning hebben. "Dat maakt het wel lastig voor de opvang van nieuwe asielzoekers." Er zitten op dit moment 11.000 statushouders in asielzoekerscentra die dus eigenlijk zouden moeten doorstromen naar een normale woning. Maar onder andere door het woningtekort is dat een ingewikkelde klus.

'Maximale bezetting bereikt'

"Het systeem is niet vastgelopen, maar op een gegeven moment kan er een piek zijn. En dat is nu aan de orde", zegt de demissionair staatssecretaris. Er wordt druk naar oplossingen gezocht om met de oplopende aantallen asielzoekers om te gaan. 

'Gegevens
Lees ook:
'Gegevens asielzoekers onrechtmatig gedeeld met politie'

Vandaag werd ook bekendgemaakt dat in Amsterdam en Ede defensielocaties extra worden ingezet voor de opvang van asielzoekers. In een Kamerbrief schrijft Broekers-Knol: "Waar het voorheen mogelijk was om reguliere asielzoekers door te plaatsen naar andere opvanglocaties, is dat vanwege de aanhoudende capacitaire nood niet meer mogelijk. Alle reguliere locaties in het land zitten vol en ook de noodopvanglocatie in Goes heeft de maximale bezetting bereikt."

Bron: RTL NIeuws