Begeleiding ambassade

Bijna zestig naar Pakistan gevluchte Afghanen komen naar Nederland

06 oktober 2021 03:25 Aangepast: 06 oktober 2021 03:28
Vluchtelingen aan de grens tussen Pakistan en Afghanistan, ter illustratie. Beeld © ANP

Er komen binnenkort 58 Afghanen die over land naar Pakistan zijn gevlucht naar Nederland. De Nederlandse ambassade heeft hen 'op afstand begeleid bij hun vertrek uit Afghanistan', terwijl een tocht over land eerder nog werd afgeraden vanwege de risico's.

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Mensen die zich nu nog in Afghanistan bevinden worden nog altijd afgeraden om over land te vluchten, vertelt een woordvoerder van het ministerie aan NRC

Binnenkort naar Nederland

Toch zijn 'vele tientallen mensen' op die manier aan de taliban ontsnapt. De 58 Afghanen komen volgens de woordvoerder 'binnenkort' naar Nederland. Zij vallen onder de motie-Belhaj die stelt dat alle Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen moeten worden geëvacueerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan voedsel en medicijnen in Afghanistan: 'Situatie is levensbedreigend'

23.000 e-mails

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg meer dan 23.000 e-mails binnen van mensen die verklaarden onder de motie te vallen.

Vorige maand werden nog zo'n vijftig Nederlanders en Afghanen overgevlogen die na de machtsovername van de taliban in Pakistan waren terechtgekomen.

Bekijk ook: beloftes taliban niet nageleefd

Ze beloofden een mild beleid en voorspoed voor alle Afghanen. Maar 6 weken nadat ze de macht in Afghanistan grepen, blijkt dat de taliban die beloftes niet nakomen. En daardoor blijft internationale hulp uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore