Jos van Wijk

Voorzitter zelfdodingsclub over aanhouding: 'Altijd binnen de wet gehandeld'

06 oktober 2021 01:32 Aangepast: 06 oktober 2021 07:36
Jos van Wijk, voorzitter van de Coöperatie Laatste Wil. Beeld © ANP

Jos van Wijk, de 73-jarige voorzitter van Coöperatie Laatste Wil, heeft gisteravond aan tafel bij Op1 gereageerd op zijn aanhouding. De voorzitter van de zelfdodingsclub vindt het 'vreselijk' dat zelfdodingsmiddelen in handen zijn gekomen van kwetsbare, jonge mensen. Maar volgens Van Wijk hebben hij en de organisatie altijd 'binnen de wet gehandeld'.

Jos van Wijk werd vorige week gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij hulp bij zelfdoding. Hij was op Ameland toen hij telefoon kreeg van de politie en gaf zichzelf vervolgens aan, vertelde hij.

Deelname criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat hij heeft deelgenomen aan een criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft. "Ik schrok me wild", vertelde Van Wijk over zijn arrestatie.

Bekijk het fragment hier: 

Het onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil begon na een aantal recente gevallen van zelfdoding, meldde het OM eerder. Om hoeveel gevallen het gaat wil justitie nog niet kwijt, ook niet waar en wanneer deze zich voordeden.

19-jarige Ximena

Van Wijk reageerde aan tafel bij Op1 op beelden die werden getoond van de ouders van Ximena, die in 2018 op 19-jarige leeftijd een einde maakte aan haar leven met zelfdodingspoeder terwijl ze psychische klachten had. "Vreselijk. Dit soort dingen, dat wil je niet", vertelde de voorzitter van de zelfdodingsclub.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Wel stelt Van Wijk dat hij in de praktijk heel weinig te maken heeft met jongeren. "Ik heb te maken met honderden, duizenden ouderen", zei hij. Volgens hem steunen miljoenen mensen de gedachte van een levenseinde in eigen regie.

Praten met deskundigen

Wel ziet Van Wijk 'het dilemma, dat je te maken krijgt met mensen die je eigenlijk niet zou moeten hebben'. Hij zegt aan tafel dan ook het liefst te willen praten met deskundigen die gaan over psychiatrische patiënten 'om dit soort vragen op te lossen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorzitter zelfdodingsclub opgepakt vanwege hulp bij zelfdoding

De voorzitter van Coöperatie Laatste Wil is inmiddels weer op vrije voeten, maar is nog steeds verdachte.

Coöperatie Laatste Wil

Hulp bij zelfdoding is in Nederland illegaal, maar de coöperatie die in 2013 werd opgericht pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Ze geven informatie over zelfdoding en mogelijke zelfdodingsmiddelen, maar verstrekken die middelen niet zelf. En daarom doen ze niets strafbaars, geeft de coöperatie al jaren aan.

Zelfmoordpillen

In juli arresteerde de politie een 28-jarige man uit Eindhoven op verdenking van het verkopen van 'zelfmoordpillen' aan honderden mensen. Hij was lid van Coöperatie Laatste Wil.

Volgens justitie zijn tenminste zes mensen overleden aan het door de man verstrekte middel. In augustus stopte Coöperatie Laatste Wil met zogenoemde huiskamerbijeenkomsten, omdat de organisatie signalen had gekregen dat leden elkaar mogelijk levensbeëindigende middelen zouden verstrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ximena stierf door zelfmoordpoeder, ouders blij met arrestatie voorzitter zelfdodingsclub

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore