Ga naar de inhoud
Vaak parttimebaan

Steeds meer vrouwen werken (ook na het krijgen van kinderen)

Ter illustratie. Beeld © ANP

Het komt steeds vaker voor dat van een stel beide partners een betaalde baan hebben. Van de vrouwen met een partner die in de afgelopen jaren veertig jaar oud werden, had 60 procent een baan. Twintig jaar geleden was dat nog ruim 50 procent. "Tegenwoordig stoppen nog maar weinig vrouwen met werken na het krijgen van kinderen"

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat hiervoor heeft bekeken of 40-jarige vrouwen en hun eventuele partner betaald werk hebben.

Combinatie fulltime en parttime

De meest geziene combinatie bij tweeverdieners is die van een fulltime werkende man en een vrouw met een flinke parttimebaan.

Deze
Lees ook:
Deze vrouwen gingen juist niet minder werken toen ze moeder werden

In 15 procent van de gevallen werkt maar een van de partners. Meestal is dat de partner van de vrouw, die soms zelf vrouw is. Dat een van beide partners werkt, komt het meest voor bij laagopgeleide vrouwen.

Verschil met jaren zeventig

Tot de jaren zeventig stopten vrouwen vaak met werken na hun huwelijk omdat het van ze werd verwacht of ze werden ontslagen bij de geboorte van het eerste kind. Een deel van hen begon daarna nooit meer aan betaald werk.

Tegenwoordig werken vrouwen vaak door na het krijgen van kinderen, wel kiest een deel van de vrouwen ervoor om minder uren te werken als ze moeder worden.

Van
Lees ook:
Van parttime naar fulltime: levert dat onderaan de streep meer op?