Ga naar de inhoud
Strand Monster

Hulp komt te laat voor twee aangespoelde spitssnuitdolfijnen

Hulpverleners bij de spitssnuitdolfijn op het strand van Monster. Beeld © KNRM

Op het strand van Monster, bij Den Haag, zijn gisteren twee spitssnuitdolfijnen overleden. De dieren waren aangespoeld en toegesnelde hulpverleners probeerden de dolfijnen weer naar dieper water te krijgen, maar slaagden daar niet in.

De twee spitssnuitdolfijnen werden gistermiddag gespot voor de kust van Monster. De reddingsbrigade, KNRM, Kustwacht en stichting SOS Dolfijn werden ingeschakeld en probeerden de dieren te redden.

'Aardige opgave'

"Ter plaatse bleek dat het een aardige opgave zou worden om de dieren weer in het diepere water te krijgen", meldt een woordvoerder van de KNRM. "Beide dieren vochten er allebei nog hard voor en lagen nog redelijk in het water, maar helaas overleed het eerste dier al snel."

Spitssnuitdolfijn
Lees ook:
Spitssnuitdolfijn gespot voor Nederlandse kust

"Door het snel zakkende water kwam ook de tweede spitssnuitdolfijn kort hierop nagenoeg droog te liggen", vervolgt de woordvoerder. "Deze blies helaas kort hierop ook zijn laatste adem uit."

De spitssnuitdolfijnen zijn overgebracht naar de Universiteit Utrecht. Daar zal de faculteit Diergeneeskunde onderzoek doen naar de oorzaak van de stranding.

Diepere zeeën

Het is zeldzaam dat er spitssnuitdolfijnen voor de Nederlandse kust worden gezien. De zogeheten tandwalvisachtigen leven normaal in diepere zeeën.