Raketlancering

Ramon stuit op mysterieuze 'rare vlek' bij fotograferen noorderlicht: 'Dit is uniek'

05 oktober 2021 19:56 Aangepast: 06 oktober 2021 18:04
Beeld © Ramon Lucas

Nietsvermoedend hielp reisgids Ramon Lucas zijn reisgezelschap vorige week met het fotograferen van het noorderlicht toen hij ineens een witte vlek in zijn ooghoek zag. Hè, wat lelijk, wat een vies licht, dacht hij eerst: "Die rare vlek maakt mijn foto overbelicht." Tot de schim een heel bijzonder verschijnsel bleek te zijn. "Dit is echt uniek."

Het was de zoveelste keer dat Lucas (38) Noorwegen bezocht, en misschien wel de twintigste keer dat hij het noorderlicht fotografeerde, vertelt hij. Zijn reisorganisatie Cape Tracks is gespecialiseerd in reizen naar Noord-Europa en zodoende trekt hij vaak richting Noorwegen. 

Geluk

Ook deze keer vertoefde hij met een groep fotografen op eilandengroep de Lofoten om het magische groene noorderlicht – een van de meest bijzondere natuurverschijnselen – vast te leggen.

Je moet wel wat geluk hebben wil dat slagen, legt hij uit. De hemel moet helder zijn en het noorderlicht moet zich laten zien. "Dat kan, maar hoeft niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heel even was het noorderlicht in Nederland: 'Komende jaren ga je dat vaker zien'

De groep had dat geluk, én kreeg daar nog een bonus bovenop. Terwijl Lucas instructies gaf over het fotograferen, werd in Californië een raket gelanceerd. Ruim 7000 kilometer verderop vertrok vanaf de Vandenberg Space Force Base een Landsat 9, een aardobservatie-satelliet.

Ook in Nederland te zien

Die raket zorgde voor een grote witte vlek die helemaal in Noorwegen, en ook in Nederland, te zien was. "Ik riep de anderen. Kijk naar boven, wat gebeurt daar? We zagen vijf minuten lang die vreemde vlek."

De schim trok diagonaal door het noorderlicht. Lucas had er niet direct een verklaring voor. "Ik had dit nog nooit gezien. Ik dacht dat dit iets geks in het noorderlicht was." Op het moment zelf vond hij het ook niet zo speciaal.

Tot de volgende dag duidelijk werd dat het om de raket ging. "De combinatie van een heldere hemel, het noorderlicht én een raketlancering is echt uniek. En die moet dan ook nog in beeld komen. Dit is best wel speciaal. Een bijzonder fenomeen." Dat hij de vlek vast wist te leggen, noemt hij puur geluk. "Ik had toevallig de timelapse-modus aanstaan."

Foto aan de muur? 

Lucas hoopt nu vooral nog een verklaring te vinden voor het feit dat de punt in de witte vlek aan de achterkant zit van de vlek. "Dat begrijp ik niet. Je zou denken dat die bij een raket aan de voorkant zit." 

Of Lucas de foto op groot formaat laat afdrukken en gaat ophangen? Zeker niet. "Ik vind het een hele lelijke vlek. Zoals ik hem nu heb gefotografeerd, zal ik hem nooit aan de muur hangen. Maar het verhaal erachter is wel heel speciaal."

Bekijk ook: Amateurfotografen ontdekken nieuw soort noorderlicht

Voor veel mensen staat het noorderlicht nog op de bucketlist. Voor een aantal amateurfotografen werd die droom niet alleen werkelijkheid, ze ontdekten gelijk een nieuwe soort..
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe vorm noorderlicht ontdekt: 'Gebeurt eens in de zoveel jaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore