Botsing in de lucht

Prachtige foto van vulkaanlucht boven La Palma, maar wat zien we eigenlijk?

05 oktober 2021 14:55 Aangepast: 05 oktober 2021 16:52
La Palma van boven. Beeld © NASA

Al weken gaat het eiland La Palma gebukt onder het geweld van de vulkaan La Cumbre Vieja. De lavastroom vernietigde al vele huizen en plantages op het eiland. Toch levert het ook weleens iets moois op. De foto boven dit artikel bijvoorbeeld is gemaakt door NASA, we leggen uit wat er daar gebeurt.

Want zo'n plaat vanuit de ruimte zie je niet vaak, zegt ook meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. Een mooie foto, maar om echt goed te zien wat er aan de hand is, zijn onderstaande beelden nuttiger:

De Jong legt uit: "Er komt gloeiend hete lucht en as uit de vulkaan. Dat condenseert en zorgt zo voor wolken. Die lucht stijgt extreem snel omdat het zo heet is, maar uiteindelijk komt die een nog warmere luchtlaag tegen."

Botsing in de lucht

En dan komt het tot een botsing. "Die warmere laag is erg warme saharalucht, die bevindt zich op zo'n 5 kilometer hoogte en daar kan de lucht van de vulkaan niet doorheen", zegt De Jong. Maar omdat de lucht zo snel stijgt, komt het wel éventjes door die warmere laag heen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

La Palma al 25 voetbalvelden groter door vulkaanuitbarsting

"De lucht kan er heel eventjes doorheen en wordt dan weer teruggeduwd", zegt De Jong. "Je kunt het vergelijken met een balletje dat je onder water drukt en als je die dan loslaat, dan floept het naar het oppervlak en danst even heen en weer."

1000 gebouwen verwoest

Er zijn wel andere voorwaarden nodig voordat zo'n bijzondere foto gemaakt kan worden. "Het moet rustig zijn, want anders waait het zo weer weg." En dat was het op 1 oktober, toen deze foto werd gemaakt.

De sfeer zal er op La Palma niet beter van worden. Er zijn inmiddels al ruim 1000 gebouwen verwoest en de lava die in de zee stroomt zorgt voor giftige dampen. De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vandaag 200 miljoen euro aan steun toegezegd. 

Nog altijd stroomt de lava over het eiland, dit zijn beelden van gisteren:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore